Merkel: "Turkije mag geen lid van de Europese Unie worden"

Huidig bondskanselier grote winnaar verkiezingsdebat

Merkel en haar uitdager Martin Schulz tijdens het tv-debat vanavond.
afp Merkel en haar uitdager Martin Schulz tijdens het tv-debat vanavond.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat Turkije geen lid van de Europese Unie mag worden. Persoonlijk gelooft ze ook nooit dat het land ooit lid zál worden. Ze beloofde in een rechtstreeks verkiezingsdebat met haar uitdager Martin Schulz dat ze haar Europese collega's zal proberen te overtuigen de toetredingsgesprekken met Turkije definitief af te blazen.

Schulz verklaarde als eerste dat hij als hij bondskanselier zou worden, de toetredingsgesprekken met Turkije zal stopzetten. Daarop antwoordde Merkel dat het ook haar persoonlijke overtuiging is dat Turkije nooit een EU-lidstaat zal zijn, en dat ze dat ook liever niet heeft. "Ik zie dat niet gebeuren, en ik heb ook nooit geloofd dat het zou gebeuren. Ik zal daarover spreken met mijn Europese collega's om te kijken of we een gezamenlijk standpunt kunnen innemen en de toetredingsgesprekken kunnen stopzetten", beloofde Merkel het Duitse kiespubliek.

Volgens de bondskanselier is het enkel nog maar de vraag wie als eerste de deur zal sluiten, Turkije of de EU. Gesprekken over een toekomstige eventuele toetreding tot de EU startten in 2005, maar liggen al sinds maanden stil door de recente politieke evolutie in Turkije.

Spanningen

De spanningen tussen Duitsland en Turkije, twee cruciale NAVO-bondgenoten, nemen de laatste weken fel toe. Turkije heeft een aantal Duitse staatsburgers gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep van vorig jaar, maar volgens Duitsland gaat het louter om een politieke beslissing.

De laatste arrestaties vonden pas afgelopen donderdag plaats. In totaal zitten nu twaalf Duitsers vast, van wie vier ook de Turkse nationaliteit hebben.

Merkel wint debat

Uit alle peilingen die na afloop van het debat werden gehouden, bleek trouwens dat Merkel door de kijkers als de winnaar wordt gezien. Meer kijkers, ook zij die nog onbeslist zijn over hun stem, vonden de bondskanselier (55 procent) overtuigender dan Schulz (35 procent). Die kloof is zelfs groter dan bij elk ander verkiezingsdebat uit het verleden.

Ook op de vraag wie het meest geloofwaardig was, antwoordden meer kijkers Merkel (49 procent) dan Schulz (29 procent).

Duitsland trekt op 24 september naar de stembus voor nieuwe bondsverkiezingen. Merkel, die in de peilingen een comfortabele voorsprong heeft uitgebouwd op haar sociaal-democratische uitdager, kan als ze wint aan een vierde ambtstermijn beginnen.

Vluchtelingen

Het volledige debat tussen Merkel en Schulz leverde overigens weinig vuurwerk op. Het ging grotendeels over over vluchtelingen, een van de meest prangende thema's in Duitsland.

Merkel en Schulz lieten het na om een verschil te maken. Beide kandidaten snappen de zorgen van de bevolking over de komst van de vreemdelingen. Beiden vinden ook dat de islam bij Duitsland hoort, hoewel peilingen uitwijzen dat twee derde van de bevolking vindt van niet. "Ik begrijp dat mensen sceptisch zijn over islam omdat in naam van die godsdienst verschrikkelijke dingen gebeuren. Maar we hebben vier miljoen moslims die aan dit land bijdragen. Zij zijn een deel van de samenleving," zei Merkel kortaf.

Schulz probeerde het Merkel nog moeilijk te maken door haar te verwijten dat het besluit om in de 2015 de grens te openen voor de vluchtelingen die waren gestrand in de Balkan, koren op de molen is geweest voor Alternative für Deutschland (AfD). Die rechts-populistische partij maakt nu zo'n groei door dat ze kans maakt om na de verkiezingen in het parlement te komen. Schulz benadrukte dan ook dat Merkel veel meer moet doen om de vluchtelingen te integreren, "iets wat minstens een generatie duurt".

afp

Vermijden

Merkel liet zich er niet van de wijs brengen, zelfs niet toen haar werd gevraagd waarom de inmiddels 226.500 uitgeprocedeerde asielzoekers niet uit Duitsland vertrekken. Schulz verweet Merkel dat ze daar inderdaad te weinig tegen doet maar zei tegelijkertijd dat wat hem betreft zoveel mensen helemaal niet hoeven te vertrekken.

In de campagnes zelf vermijden Merkel en Schulz het onderwerp vluchtelingen vaak. Beiden kunnen er niet mee scoren want hun CDU en SPD vormen nu immers samen de regering. Bij nogal wat antwoorden reageerden de twee dan ook op elkaar met: "Daar heeft mevrouw Merkel gelijk in" of "Het klopt wat mijnheer Schulz zegt".

Ook bij het onderwerp radicalisering en terreur vonden Schulz en Merkel elkaar. Bij Anis Amri, die een aanslag pleegde op de kerstmarkt in Berlijn zijn veel fouten gemaakt, concludeerden ze. Hoe dat voortaan kan worden voorkomen bleef onduidelijk, al deed Schulz een poging door te pleiten voor meer politie. 

epa
afp52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy bosmans

  Turkije zal snel deel gaan uitmaken van de EU, op bevel van Amerika;Het spierballengerol van de Duits lieiders is maar voor de buhne. De afloop is al lang beslist.

 • hasso Naciye

  Erdogan is een grote leider met klasse en stijl in elke EU land wordt over hem gesproken voor verkiezingen :)).

 • kerim aksu

  Verkiezingen in Duitsland en Turkije word weer als vekiezings onderwerp boven gehaald om stemmen te ronselen wat wilt ge Erdoğan is zo populair dat ze niet zonder kunnen

 • Ben Sen

  EU heeft Turkije nodig,willen of niet.

 • Michael Aerts

  Turkije heeft zich NOOIT willen aanpassen aan de Europese waarden en NOOIT voldaan aan de voorwaarden. Als ge wilt lid worden van een vereniging is het niet de vereniging die zich moet aanpassen aan de kandidaat. Europa heeft genoeg water in de wijn gedaan.