Merkel start nieuwe, cruciale etappe in coalitiegesprekken

Merkel samen met SPD-voorzitter Martin Schulz, vanmorgen bij het begin van de formatiegesprekken.
REUTERS Merkel samen met SPD-voorzitter Martin Schulz, vanmorgen bij het begin van de formatiegesprekken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel start vandaag een nieuwe ronde coalitiegesprekken. Haar CDU en zusterpartij CSU gaan rond de tafel zitten met de sociaaldemocratische SPD. De CDU meldde op Twitter dat Merkel gelooft dat het zal lukken om opnieuw een grote coalitie te vormen. "We gaan zeer snel werken, dat hebben we ons voorgenomen", aldus de bondskanselier volgens haar partij.

Er staat voor Merkel veel op het spel, aangezien velen ervan uitgaan dat de gesprekken die vandaag van start gaan en vijf dagen moeten duren, de laatste kans zijn voor Merkel om een stabiele coalitie te vormen. In november sprongen de onderhandelingen tussen CSU/CDU, de groenen en de liberale FDP nog af, waardoor Duitsland al sinds de verkiezingen van 24 september 2017 zonder regering zit. 

SPD en CDU hebben in de 12 jaar dat Merkel bondskanselier was, 8 jaar samen geregeerd. Na de verkiezingen verklaarde SPD-voorzitter Martin Schulz echter dat zijn partij in de oppositie zou stappen. Toen de vorige gespreksronde in november mislukte, kwam er echter meer en meer druk te staan op de partij om toch gesprekken te starten met de CDU.

Schulz liet vandaag weten dat een nieuwe Duitse regering Duitsland moet hervormen en moderniseren, en dat op verschillende vlakken: van investeringen in de woningbouw en infrastructuur tot de zorg. De voorzitter herhaalt ook dat hij met een open geest aan de gesprekken begint. "We trekken geen rode lijnen, maar willen wel zoveel mogelijk de rode politiek in Duitsland voortzetten", zegt hij. Volgens Schulz zal het na vijf dagen duidelijk zijn of SPD wil onderhandelen over het vormen van een coalitie.

Volgens een peiling waarover BBC bericht, denkt een derde van de kiezers dat de gesprekken van vandaag zullen mislukken, terwijl 54 procent vindt dat een hernieuwing van de "grote coalitie" positief zou zijn voor Duitsland. 
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Wanneer voeren ze die af? Geef alle mensen die bij de EU werken een gewone wedde.

 • raf janssens

  Alles is goed om een greep te krijgen - of behouden - op de macht en het geld.

 • hugo van de velde

  Eerst mekaar afkraken tot op het bot tijdens de campagne en dan handjes schudden en vriedelijk zijn. Dat zou niet mogen kunnen, verbod om met elkaar te onderhandelen.

 • Frans Dedokker

  Het volk moet ze dwingen af te treden!

 • Neeck du Marais

  Gaat ze ons Europeanen nog eens verkopen voor 'n bord Linzesoep?