Merkel roept Europa op tot gemeenschappelijke strategieën: "De anderen liggen niet te slapen"

Bondskanselier Angela Merkel aan het woord tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij (CDU).
Carsten Rehder/dpa Bondskanselier Angela Merkel aan het woord tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij (CDU).
Europa moet eensgezind naar buiten treden en gemeenschappelijke strategieën uitstippelen in belangrijke beleidsdomeinen als het betekenis wil blijven spelen op wereldtoneel. Dat zei Duits bondskanselier Angela Merkel in een toespraak tijdens een bijeenkomst van de jongerenafdeling van haar partij (CDU).

Als Duitsland een leidende rol wil blijven spelen, zal dat volgens Merkel enkel lukken samen met Europa. "De anderen liggen niet te slapen", stelde ze. Concreet wil Merkel dat Europa met gezamenlijke strategieën voor buitenlands beleid en veiligheid komt.

Merkel kampt in eigen land met tegenvallende peilingen in de aanloop naar de verkiezingen van volgende week in Beieren. Merkels zusterpartij CSU zou op 33 procent uitkomen. Op vijf jaar na heeft de partij sinds 1962 altijd een absolute meerderheid gehad in het deelstaatparlement. De bondskanselier wil dat haar partij desondanks in het midden van het politieke spectrum blijft. "We zijn een volkspartij van het midden, met drie roots: conservatief, christelijk-sociaal en liberaal", stelde ze.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Emile De Smedt

  Dat Europa dreigt uiteen te vallen is schuld van stelletje staatslui die onder elkaar gezellig keuvelen maar niet naar het volk luisteren wil.Iedereen wil Europa behouden mits goed bestuur,gesloten grenzen voor onze veiligheid en vooral misbruik van onze middelen.Europa wil iedereen kontroleren,onder de knoet maar Europeaan kan of mag geen democratische kontrole krijgen op doen en laten van de kaste genre Merkel,Junker en Coo.

 • Hugo Van Haevre

  Europa vroeg of laat spat die zeepbel uit elkaar, dat geklungel en graaierij blijven de mensen niet slikken

 • Jef Heffens

  Een gezamenlijk strategie is echt noodzakelijk als we voor onze kleinkinderen nog welvarende democratie voor ogen hebben.

 • Don Tessers

  Merkel en de CDU zitten in de laatste fase van stukgaan. De AFD is momenteel de tweede grootste in de peilingen en dat zal doorgaan.

 • Peter Janssens

  Typisch links. Doen wat voor hen het beste is zonder ook maar één keer aan de ander te denken, en dan de andere beschuldigen van tegenwerking als die ook voor zichzelf uitkijkt. En als het dan misloopt ook nog eens bij die ander, die uiteindelijk gelijk had, hulp gaan vragen om de problemen op te lossen die haar koppigheid heeft opgeleverd..