Merkel op één na langst dienende Duitse bondskanselier

Duits bondskanselier Angela Merkel.
REUTERS Duits bondskanselier Angela Merkel.
5.142 dagen vertoeft ze nu in het Berlijnse Kanzleramt, Angela Merkel. Daarmee heeft ze vandaag Konrad Adenauer ingehaald in de rangschikking van langst dienende kanseliers van Duitsland. Enkel haar grote mentor Helmut Kohl zat nog langer aan de knoppen van de macht. 

Merkel kwam in 2005 aan de macht. Het boegbeeld van de Duitse christendemocraten werd sindsdien drie keer herverkozen. Kort na de aanvang van haar vierde ambtstermijn, een wankele coalitie met de sociaaldemocraten, verklaarde Merkel evenwel dat ze geen nieuw mandaat meer wil. Als voorzitter van haar partij CDU is ze al afgelost door Annegret Kramp-Karrenbauer. 

Om het tot langst dienende bondskanselier te schoppen, moet Merkel het nog 726 dagen uitzingen tot 17 december 2021. Die kans lijkt klein, omdat de volgende stembusgang tegen 24 oktober van dat jaar moet plaatsvinden. Hoewel, het is niet helemaal ondenkbaar dat 'das Mädchen' in lopende zaken alsnog het record pakt. Ook in Duitsland kan de vorming van een nieuwe regering soms wel wat tijd in beslag nemen.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Bertrand Janses

    Bert Janses: 5142...? Dat zijn dan 5142 dagen dat deze "madame" niks wezenlijks gerealiseerd heeft, enkel lullen, de kat uit de boom kijken, zo van wat doen de anderen, en meedoen wanneer het in haar kraam past! Niet voor niets dat Kohl haar leermeester was!!!

  • jan wuyts

    hoog tijd dat in Duitsland zoals in alle landen een termijn van 2 opeenvolgende mandaten ingevoerd word.

  • Kristine Delacourt

    Tijd voor vernieuwing.