Merkel "hoopt Frans-Duitse relatie nieuw leven in te blazen"

Merkel en Macron vanmiddag in Parijs.
reuters Merkel en Macron vanmiddag in Parijs.
Frankrijk en Duitsland hopen in de toekomst nog nauwer samen te werken. Dat hebben Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron gezegd tijdens een gemeenschappelijke persconferentie. "We moeten de eurozone verder stabiliseren en verder uitbouwen."

Merkel is vandaag op bezoek in Parijs voor een Duits-Franse ministerraad, twee maanden na de aanstelling van Macron. De twee landen hopen in de toekomst beter samen te gaan werken. "We zijn klaar om de Frans-Duitse relatie nieuw leven in te blazen", aldus de bondskanselier. 

Ze bespraken er onder anderen het defensiebeleid van de EU, en de euro. "We moeten de eurozone verder stabiliseren en verder uitbouwen", zei Merkel na afloop. Het behoort volgens het Duitse staatshoofd tot de mogelijkheden om een minister van Financiën van de eurozone aan te stellen. 

Nieuwe generatie van Europese gevechtsvliegtuigen

Eén van de defensieprojecten die Frankrijk en Duitsland samen willen realiseren, is een nieuwe generatie van Europese gevechtsvliegtuigen ontwikkelen. Op lange termijn moet een nieuw Europees luchtgevechtssysteem hun huidige vloot gevechtsvliegtuigen vervangen.

"We willen een nieuwe generatie gemeenschappelijke gevechtsvliegtuigen hebben", lichtte Macron toe. Het initiatief kadert in het streven naar een meer Europees geijkt defensiebeleid. "Dit is een diepgaande revolutie", verzekerde Macron. De Franse strijdkrachten zijn momenteel uitgerust met Rafale-gevechtsvliegtuigen van Dassault. Het Duitse leger vliegt dan weer met de Eurofighter Typhoon en de Tornado.

Parijs en Berlijn willen ook andere gemeenschappelijke defensieprojecten lanceren, onder meer op vlak van artilleriesystemen. Beide landen verzekeren dat de projecten open zullen staan voor andere Europese landen eenmaal de projecten voldoende ontwikkeld zijn.

Tenslotte bevestigde Macron ook dat hij de tweetalige Frans-Duitse onderwijsprogramma's wil herinvoeren. Die waren afgeschaft onder zijn voorganger Francois Hollande.