Merkel: "Hoe kan je na twee dagen zeggen dat er geen opties meer zijn?"

REUTERS
De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat zich niet opjagen bij de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Haar eigen EVP-familie won de verkiezingen, maar het is "geen automatisme" dat EVP-topkandidaat Jean-Claude Juncker voorzitter wordt. "Hoe kan je twee dagen na de verkiezingen zeggen dat er geen opties meer zijn? We moeten het Europees Verdrag respecteren."

Merkel nam na afloop van het diner met haar collega-staatshoofden en -regeringsleiders uitgebreid te tijd om aan journalisten uit te leggen hoe ze tegen de benoemingsprocedure aankijkt. "Ik verkies een grondige aanpak boven snelheid", legde ze uit. "De komende jaren worden bepalend voor de Europese Unie, en daarom moeten we ernstige onderhandelingen aanknopen." Die moeten duidelijkheid opleveren over de richting die de Europese Unie - én haar Commissievoorzitter - de komende jaren moet uitgaan. Economische groei, werkgelegenheid, klimaat en energie zijn enkele van de onderwerpen die Merkel alvast naar voren schoof.

De leiders sturen Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy het veld in om te onderhandelen met de verschillende lidstaten, met het Parlement én met Jean-Claude Juncker. "Deze gesprekken moeten over inhoud gaan en over de invulling van de verschillende posten", zei Merkel. Behalve een nieuwe Commissievoorzitter moet er onder andere ook een opvolger voor Van Rompuy gevonden worden, maar Merkel wilde niet oplijsten welke personeelswissels allemaal onderhandeld zullen worden. "Precies dat moeten we overlaten aan Herman Van Rompuy. Hij moet daarover overleg plegen."

Breuk met het Verdrag
In ieder geval, benadrukte ze meermaals, moeten de letter en de geest van het Verdrag van Lissabon worden gerespecteerd. "Het niet naleven van het Verdrag bracht ons in het verleden aan de rand van de afgrond." In dat Verdrag staat dat het de Europese Raad is die een nieuwe Commissievoorzitter moet voorstellen "die het Europees Parlement kan goedkeuren", doceerde Merkel. "Ik steunde Junckers kandidatuur als Commissievoorzitter en ik ben dat niet vergeten, maar ik ben gebonden aan het Verdrag." De consultatieronde van Van Rompuy kan met andere woorden een andere naam dan die van Juncker opleveren voor het voorzitterschap van de Commissie.

"Op de tweede dag na de verkiezingen kan je niet zeggen: het is ja of neen, het is zwart of wit. Dit zou het Verdrag niet respecteren. Zo'n automatisme zou een breuk met het Verdrag kunnen betekenen", besloot ze. "Ook in de toekomst moet de Raad nog kunnen functioneren."