Merkel had het met Poetin over homorechten

EPA
Tijdens een ontmoeting in het Russische Sotsji heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar eigen zeggen de Russische president Vladimir Poetin aangesproken omtrent berichten over gewelddaden tegen homo's, in het bijzonder in Tsjetsjenië.

Op een persconferentie aan de zijde van Poetin zei Merkel dat de Russische president "zijn invloed moet gebruiken" om een einde te stellen aan het misbruik. Zij had het ook over de belangrijke rol die ngo's in de samenleving kunnen spelen en zei dat mensen het recht moeten hebben samen te komen en te demonstreren.

Poetin bepleitte een rechtstreekse dialoog tussen de regering in Kiev en de separatistische groepen in het oosten van Oekraïne. Frankrijk en Duitsland speelden de rol van bemiddelaar tussen Moskou, dat de opstandelingen genegen is, en Oekraïne. Poetin zei te hopen dat Parijs na de verkiezingen van zondag die rol zou blijven vervullen.

De bewoner van het Kremlin wees betichtingen van de hand dat zijn land zou proberen tussen te komen in de Duitse parlementsverkiezingen later dit jaar en noemde berichten omtrent dergelijke praktijken in de VS ongefundeerde geruchten, gebruikt bij de binnenlandse politieke strijd in de VS. "Wij hebben ons nooit gemengd in het politiek leven of de politieke processen van andere landen", beklemtoonde Poetin, eraan toevoegend dit ook van andere landen te verwachten bij de verkiezingen van volgend jaar in Rusland.

Merkel zei geen angst te hebben voor Russische inmenging tijdens de stembusslag in haar land.