Merkel geschokt door "laaghartige moord" op scherpste Poetin-criticus

Er stromen heel wat reacties binnen na de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov. Hij is gisteravond doodgeschoten op een brug in de buurt van het Kremlin. De Poetin-criticus werd vier keer in de rug geraakt.

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei vandaag in Berlijn, dat Merkel Russisch president Vladimir Poetin aanmaant "te garanderen dat de moord opgeklaard en de dader voor het gerecht gebracht wordt".

Merkel is "geschokt door de laaghartige moord" op de 55-jarige die als een van de scherpste critici van Poetin gold. "Ze prijst de moed van de voormalige vicepremier, die zijn kritiek op het regeringsbeleid steeds openlijk had geuit", aldus Seibert.

De Franse president François Hollande begroette de herinnering aan een "moedige en onvermoeibare verdediger van de democratie". Hollande huldigde hem tegelijk als een verbeten strijder tegen corruptie.

De Bulgaarse minister van Buitenlandse Zaken Daniel Mitov zei van Moskou een "onafhankelijk onderzoek" te verwachten en dat de dader(s) voor het gerecht worden gebracht.

Boris Nemtsov in januari 2014.
GETTY Boris Nemtsov in januari 2014.
Mensen laten bloemen en kaarsen achter op de plek waar Boris Nemtsov gisteren vermoord werd.
REUTERS Mensen laten bloemen en kaarsen achter op de plek waar Boris Nemtsov gisteren vermoord werd.
President Barack Obama.
EPA President Barack Obama.

De Amerikaanse president Barack Obama veroordeelde de "wrede moord" en noemde Nemtsov een "onvermoeibare verdediger" van zijn land en zijn Russische medeburgers. "Ik bewonderde Nemtsovs toewijding aan de strijd tegen de corruptie in Rusland en ik apprecieerde zijn bereidheid om zijn eerlijke visie met mij te delen toen we elkaar in Moskou ontmoetten in 2009. Het Russische volk heeft een van zijn meest toegewijde en welbespraakte verdedigers van hun rechten verloren."

Eerder had de Russische president Vladimir Poetin de moord op de centrumrechtse politicus al veroordeeld en een onderzoek aangekondigd. Maar sommigen plaatsen daar vraagtekens bij. Zo zei Guy Verhofstadt, de liberale fractieleider in het Europees parlement, op Twitter dat er een "onafhankelijk onderzoek moet komen, geen Poetin-onderzoek."

Rapport Oekraïne

Nemtsov gold als een vurige verdediger van de pro-Westerse koers van Oekraïne. Ook de Oekraïense president Petro Porosjenko reageerde geschokt op het nieuws. "Ze hebben Boris gedood. Het is nauwelijks te geloven. Ik heb geen twijfel dat de daders gestraft zullen worden. Vroeg of laat", schreef hij op Twitter. "Ik herinner me zijn lach, zijn moedige daden. Hij is een van de zeldzame personen die men vriend kan noemen."

De vroegere president van Georgië, Micheil Saakasjvili, zei aan nieuwszender CNN dat Nemtsov aan een rapport werkte over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne. "Hij bereidde zijn standpunt over Oekraïne voor", zei Saakasjvili. "Hij wou aan het Russische publiek vertellen wat er aan de gang is in Oekraïne."

Enkele uren voor zijn moord, had Nemtsov de Russen nog via de radiozender Echo Moskvy opgeroepen morgen te protesteren tegen "de agressie van Vladimir Poetin" in Oekraïne en te manifesteren voor het onmiddellijke einde van de oorlog in Oost-Oekraïne.

Saakasjvili had vorige week nog een ontmoeting met Nemtsov. Hij zou hem gevraagd hebben of hij niet vreesde voor zijn leven. Maar Nemtsov antwoordde dat hij niet geloofde dat Poetin een gewezen hooggeplaatste figuur als hem zou arresteren. "Ik ben niet verrast. Ik ben verrast dat hij niet eerder vermoord is", zei Saakasjvili aan CNN.

Nemtsov werkte aan een rapport over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne

Voormalig president van Georgië, Micheil Saakasjvili

De partij Batkivsjtsjina (Vaderland) van de Oekraïense ex-premier Joelia Timosjenko veroordeelde de "brute moord" van een van de "zeldzame democratische en redelijke politici in Rusland", die "geen angst had het regime van Vladimir Poetin te bekritiseren". De partij herinnerde er ook aan dat Nemtsov de Oekraïense pilote en afgevaardigde van de partij Nadia Savtsjenko, die gevangen zit in Rusland en een hongerstaking voert, steunde.

"Rusland heeft een eminente persoonlijkheid verloren die weigerde op de knieën te leven", aldus Oleksandr Toertsjinov, secretaris van de Oekraïense nationale veiligheids- en defensieraad.