Merkel gelooft nog in brexit-akkoord

De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
AFP De Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Ondanks de onzekere politieke situatie aan de andere kant van het Kanaal gelooft de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog steeds dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een akkoord over de boedelscheiding kunnen bereiken. Dat heeft ze gezegd in het Duitse parlement.

In de Bundestag toonde Merkel zich "sterk overtuigd dat we nog steeds alle kansen hebben" om de brexit "op een geordende manier" te laten voltrekken. "De Duitse regering zal zich tot de laatste dag inspannen om dat mogelijk te maken", zo verklaarde ze tijdens een debat over de begroting voor volgend jaar. Merkel voegde wel toe dat haar land "ook is voorbereid op het scenario van een ongeordend vertrek". 

De Britse premier Boris Johnson heeft herhaaldelijk gezegd dat hij zich wil inspannen om een echtscheidingsakkoord met de Europeanen te bereiken tegen de Europese top van 17 en 18 oktober. De brexit is momenteel voorzien op 31 oktober. Enkel een akkoord, of een nieuw Brits verzoek om uitstel, kan een 'no deal'-scenario met de gevreesde economische chaos verijdelen. 

Johnson leed de voorbije dagen echter een reeks zware nederlagen in het Britse parlement. Hij verloor er zijn meerderheid en de parlementsleden keurden er een wet goed die hem moet dwingen om uitstel te verzoeken indien er geen akkoord wordt bereikt. Johnson zelf toont zich nog steeds vastberaden om eind oktober zijn land uit de Europese Unie te halen, met of zonder akkoord. 

Johnson wil de onderhandelingen over de zogenaamde Ierse backstop heropenen. Die backstop moet garanderen dat er na de brexit geen harde grens ontstaat tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. De huidige oplossing houdt de Britten echter voor onbepaalde duur in de Europese douane-unie, wat hen verhindert om eigen handelsakkoorden met derde landen te sluiten. Volgens de Europeanen is Johnson echter nog niet met een geloofwaardig alternatief op de proppen gekomen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guido Pintens

  'k heb het eerder gezegd. Ik hoop dat er een exit komt mét een douane-unie. Maar BOJO wil daar niet van weten. 1 voorbeeld wat mij als enkeling betreft : ik heb voor duizenden £ besteld de laatste jaren omdat de dingen die ik wou daar véél goedkoper waren dan hier. Maar als ik taksen en invoerrechten zal moeten betalen zoals import uit de USA is het helemaal niks meer. En ik ben zeker weten niét de enige Europeaan die het UK links zal laten liggen! De bedrijven daar zullen het serieus voelen!

 • Jan Verstrepen

  Merkel geloofd in zoveel dingen wij geloven alleen dat alles wat zij doet wij het dubbel en drie betalen.

 • ivan de ridder

  2 mogelijkheden volgens mij - 1. No deal en Boris is 1e minister af of 2. Deal (met een lichte variant van May's akkoord) en Boris dikt het zodanig aan dat hij de winnende partij lijkt te zijn. Ik gok op het 2e gezien hij zo machtswellustig is. Bij nieuwe verkiezingen pikt hij dan ook automatisch de UKIP stemmen in. Exit Labour.

 • luc baken

  dat wij aan de goede kant van de geschiedenis staan wil ik nog wel geloven maar lang gaat dat toch niet meer duren

 • francois de keyser

  Indien Boris Johnson met geen valabele oplossing komt voor een no-deal tegen 31 oktober dan gaat de Brexit NIET door. GB kan bij wet de EU niet verlaten bij een no-deal. Boris zal zijn tenen nog mogen uitkuizen.