Merkel en Macron willen met Poetin en Erdogan werken aan oplossing voor “catastrofale humanitaire toestand” in Idlib

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.
AFP De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron.
In de marge van de Europese top in Brussel hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron met de Russische president Vladimir Poetin gebeld over de "catastrofale humanitaire toestand" in de Syrische provincie Idlib. Dat deelt de woordvoerder van Merkel vanavond mee. Merkel en Macron zijn bereid om met Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan samen te zitten en een politieke oplossing uit te werken.

Idlib is sinds eind vorig jaar het toneel van een grootschalig militair offensief van het Syrische leger. Dat wil, met de steun van Rusland, de controle heroveren over de noordwestelijke provincie. Turkije, dat aan Idlib grenst, steunt dan weer de rebellen op wie president Bashar al-Assad het gemunt heeft.

De crisis in Idlib heeft vele honderdduizenden mensen op de vlucht gejaagd. Angela Merkel en Emmanuel Macron spreken vandaag van een "catastrofale humanitaire toestand", waaraan een einde moet worden gemaakt. Ze hebben aan Poetin duidelijk gemaakt dat de vluchtelingen en andere slachtoffers nood hebben aan "ongehinderde" humanitaire bijstand.

"Ze verklaarden zich bereid president Poetin en de Turkse president Erdogan te ontmoeten, om een politieke oplossing voor de crisis te vinden”, luidt het in een mededeling.

Eerder deze week zei de Amerikaanse president Donald Trump al dat Poetin zijn steun voor Assad moet intrekken en dat er een politieke oplossing voor het conflict in Syrië moet komen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • leen hanssens

  Als Merkel er zich mee bemoeid, is het oppassen geblazen.

 • Lisette Theunis

  Als je rebellen gaat bevoorraden met manpads en ander zwaar militair materieel dan beland je natuurlijk in een heuse burgeroorlog met enorme volksverhuizingen. De Turken zijn vandaag al netto bezetters geworden die elke dag zwaar militair materieel laten aanrukken om een heuse oorlog te kunnen voeren in een soeverein buurland. De Nato laat begaan. Merkel en de eu. zullen nog heel wat extra geld moeten bijstorten op de Turkse rekening. Blijkbaar is de Syrische en Lybische olie bij velen in trek.

 • Jurgen Latet

  Grenzen dicht niets anders dan dat bescherm u burgers ander doen we het zelf wel.

 • monique dewaele

  deze 2 bemoeials hebben al genoeg miserie aangericht - ze hebben in hun eigen land meer dan werk genoeg denk ik

 • Kris Verbeek

  Voer in gans de EU een puntensysteem in zodat enkel opgeleide mensen hier binnen kunnen. Ik ben zeker geen racist, maat het vebaast mij telkens weer wanneer ik bij de dokter moet, ik meestal de enige blanke ben die in de wachtzaal zit. Het is nog erger in de ziekenhuizen.