Ga naar de mobiele website
^ Top

Merkel en Hollande: "Leve de Frans-Duitse vriendschap "

epa
Angela Merkel en François Hollande hebben vandaag in het Duitse Ludwigsburg de Frans-Duitse vriendschap geprezen. De Duitse bondskanselier en de Franse president spraken een publiek van politici en jongeren toe, alvorens ze later op de dag vergaderen over de eurocrisis. "Leve de Frans-Duitse jongeren, leve de Europese jeugd", sprak Merkel tot haar toehoorders.

Beide Europese leiders zijn in Ludwigsburg naar aanleiding van de herdenking van de toespraak die de Franse president Charles de Gaulle er 50 jaar geleden tot de Duitse jeugd hield. Die redevoering wordt beschouwd als een mijlpaal in de betrekkingen tussen Frankrijk en Duitsland.

Europese droom
"Leve de Frans-Duitse jongeren, leve de Europese jeugd", sprak Merkel tot het publiek, dat voornamelijk bestond uit jonge politici, jongeren en burgers van Ludwigsburg. "Jullie rol bestaat erin de Europese droom werkelijkheid te doen worden. Leve de Frans-Duitse vriendschap", voegde Hollande eraan toe.

"Wij Europeanen zijn verenigd in ons geluk", zei de Duitse kanselier. "De reactie op de crisis heeft slechts één naam: Europa. Het is Europa dat de crisis zal overwinnen", aldus de Franse president. Later trokken beide toppolitici zich terug voor een werklunch.

ap

Oneens over bankentoezicht
Merkel en Hollande zijn nog steeds verdeeld over het bankentoezicht in Europa. Dat bleek vandaag op een gezamenlijke persconferentie in Asperg, in het zuidwesten van Duitsland. In hun verklaringnen bleven de staatslui lief voor elkaar, maar inhoudelijk verschilden ze duidelijk van mening. "Hoe vroeger, hoe beter", verklaarde Hollande. "Dit zal de tijd vergen die nodig is", repliceerde Merkel.

Parijs zou graag hebben dat het Europese bankentoezicht al in januari 2013 in voege treedt. Duitsland is duidelijk minder gehaast. "De vraag blijft hoe we zoveel mogelijk etablissementen in rekening kunnen brengen", aldus de Franse president.

Kwaliteit boven snelheid
Net als de Europese Commissie wil Parijs het toezicht op de 6.000 banken van de eurozone toevertrouwen aan de Europese Centrale Bank (ECB). Maar Berlijn wil dit toezicht beperken tot enkel de grote spelers. "Wat telt voor mij is de kwaliteit. Het leidt tot niets om dit er zeer snel door te drukken als het niet functioneert", zei Merkel.

Vliegtuigfusie
Beide regeringsleiders spraken ook over een ander heikel dossier: de geplande fusie van de vliegtuigbouwers EADS (Airbus) en BAE. Daarover lieten ze niet in hun kaarten kijken. "Er is nog geen beslissing gevallen", verklaarde Merkel. De twee concerns hebben volgens het beursreglement tot 10 oktober om het akkoord af te ronden, of apart verder te gaan.

getty


Meld een bug