Merkel dringt bij Erdogan aan op vrijheid van meningsuiting

AP
Bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag in een ruim twee uur durend onderhoud met president Recep Tayyip Erdogan in Ankara aangedrongen op handhaving van een aantal fundamentele rechten in Turkije, waaronder de vrijheid van meningsuiting.

De Duitse politica bracht een eerste staatsbezoek aan Ankara sinds de mislukte staatsgreep van juli en heeft zowat 2,5 uur met het Turkse staatshoofd gepraat. Zij vertelde dat zij het hebben gehad over hun gemeenschappelijk belang in het bestrijden van terrorisme en beloofde haar gesprekspartner Duitse hulp bij het vinden van de daders van de coup. 

Maar zij zei tijdens haar gesprek ook te hebben beklemtoond dat vrije meningsuiting en politieke diversiteit niet het slachtoffer mogen worden. "Oppositie maakt deel uit van democratie", zei de christendemocratische politica, naast haar pleidooi voor een vrije pers.

Scheiding

Zij zei Erdogan ook Diets te hebben gemaakt dat scheiding der machten en vrijheid van meningsuiting ook "gegarandeerd" moeten zijn in de grondwetswijziging die de Turkse machthebber wil en waaromtrent er in april een referendum zal zijn.

Merkel pleitte ervoor dat onafhankelijke experten van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) toezicht zouden houden over de volksraadpleging over de grondwetswijziging die vooral de overschakeling naar een presidentieel systeem beoogt.

Erdogan zelf heeft tijdens het gesprek die overschakeling verdedigd. Hij noemde het bezoek van Merkel belangrijk voor de bilaterale betrekkingen. Vooral wat betreft terreurbestrijding zijn samenwerking en "solidariteit" onder NAVO-partners belangrijk.

Duimschroeven

De Turkse leider draaide de voorbije maanden onder meer de kritische pers de duimschroeven aan of schakelde die geheel uit. Gisteren werd bekend dat de mediaraad live uitzendingen na terroristische aanslagen aan banden heeft gelegd.