Merkel belooft hulp bij herbeplanting Amazone

Brandweerlieden bekampen het vuur in de Braziliaanse Amazone.
EPA Brandweerlieden bekampen het vuur in de Braziliaanse Amazone.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft hulp beloofd bij het opnieuw bebossen van die delen van het Amazonegebied die verwoest zijn door de branden van afgelopen tijd. Ze zei dat tijdens de G7-top in het Franse Biarritz. 

Hoe en wat Duitsland precies gaat bijdragen zei Merkel niet. "De longen van onze hele planeet zijn aangetast en daarom moeten we gemeenschappelijke oplossingen vinden", zei ze.

In het Braziliaanse Amazonegebied woeden momenteel de zwaarste bosbranden in jaren, maar ook andere landen zoals Bolivia, Paraguay en Frans Guyana worden getroffen. De Franse president Emmanuel Macron zette als gastheer de branden op de agenda van de G7-top.

In het Amazonegebied zijn dit jaar inmiddels bijna 79.000 branden waargenomen. Dat is het grootste aantal sinds 2013. Volgens critici van de Braziliaanse regering zijn de branden het gevolg van het milieubeleid van president Jair Bolsonaro. Hij wordt ervan beschuldigd zijn aanhangers in de houtkap-, mijnbouw- en landbouwsector te bevoordelen en geen oog te hebben voor natuurbehoud.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Waarom is de invoer van tropisch hout in Europa nog steeds niet verboden? Of andere producten afkomstig van die gebieden. En helpen opbouwen als ze het blijven verwoesten? Dweilen met de kraan open. Of is t de bedoeling dat Europa de Brazilianen ook gaan onderhouden zodat de ontginning afneemt?

 • Luc De Coninck

  Als andere landen vinden dat Brazilië geen nieuwe landbouw gebieden mag creëren, dan moeten de leiders van die klagende landen maar zorgen dat de percentuele verhouding landbouwgrond/bosgrond in hun respectievelijke landen gelijk is aan die verhouding in Brazilië.

 • JAN krommentak

  Waarom laat men iedereen in de wereld geen stukje kopen zo krijgt Brazilië geld binnen en is het bos internationaal erfgoed geworden

 • JAN krommentak

  Zij doet zelf niets om in haar eigen land bos te behouden nee ze laat met geweld jongeren ontzetten omdat ze een bos willen behouden dat opgeofferd word om bruinkool te ontginnen ! dat ze eerst bij zichzelf beginnen .

 • Lise Nelis

  @Germain Van Deurzen: Merkel heeft gelijk. Het terug aanplanten moet ginds gebeuren, niet hier. Het Amazonewoud ligt op de Equadoriaanse lijn en net dat is van belang. Honderd bomen hier aanplanten is gewoonweg niet hetzelfde dan honderd bomen ginds aanplanten