Merkel beklemtoont "verschil in visie" na ontmoeting met Orban

EPA
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zegt dat haar regering en die van haar Hongaarse ambtgenoot Viktor Orban "verschillen in visie" over hoe het migratiedossier aangepakt moet worden. 

Merkel zag vanmiddag in Berlijn Orban. Nog volgens Merkel kan Europa de benarde situatie van de vluchtelingen niet naast zich neerleggen.

De Hongaarse regeringsleider wil geen asielzoekers opnemen, die door Duitsland op basis van de Dublin-verordening van de EU teruggestuurd worden.

Uit het gesprek met Orban leerde Merkel dat Boedapest "zich absoluut niet verantwoordelijk voelt voor het behandelen van asielaanvragen", denkt dat de procedures opgestart moeten worden aan de EU-buitengrenzen en dat "niet-geregistreerde vluchtelingen uit andere landen, vooral uit Griekenland, afkomstig zijn".

Orban zei dat Hongarije door de bescherming van zijn zuidelijke grens een "immense last" van Duitsland afneemt. Daarom is het "niet eerlijk dat men ons in Duitsland vaak een gebrek aan solidariteit verwijt".

Het was het eerste bezoek van Orban bij Merkel sinds mei 2014. Orban gold in de EU lange tijd als een van de hevigste tegenstanders van Merkels vluchtelingenbeleid. Na de Dublin-III-verordening is in de regel het EU-land waar de asielzoeker het eerst is geregistreerd voor de asielaanvraag verantwoordelijk. Er zijn evenwel uitzonderingen, als bijvoorbeeld iemand in een andere lidstaat familieleden heeft.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Hedwig dat is nu net het probleem, ze beweren allemaal familie van elkaar te zijn.

 • Eida Lam

  Het mens is het niet al te gewoon om "neen" te horen als ze iets wil krijgen.

 • Bart Verbeeck

  Een europees referendum dwingt zich op.

 • frans Venloo

  En toen zongen ze samen " mijn zitje ONS zitje samen zijn wij blij "

 • Kalo Anders

  Het geld van Europa hebben ze wel al te graag ginder, maar economische vulchtelingen niet.