Mensensmokkelaars bedreigen Italiaanse kustwacht met kalasjnikovs

Een boot van de Italiaanse kustwacht nadert een scheepje vol bootvluchtelingen
AFP Een boot van de Italiaanse kustwacht nadert een scheepje vol bootvluchtelingen
In één dag tijd hebben Italiaanse reddingswerkers 2.100 migranten gered op de Middellandse Zee. In totaal twaalf boten waren gisteren ten zuiden van het eiland Lampedusa in de problemen geraakt. Bij het redden van de vluchtelingen werd de Italiaanse kustwacht rechtstreeks bedreigd door mensensmokkelaars met kalasjnikovs.

De reddingsactie gebeurde met inzet van een heel aantal Italiaanse en Maltese schepen en gebeurde op meer dan 150 kilometer voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa en 75 kilometer van de Libische hoofdstad Tripoli.

De Italianen wisten te voorkomen dat de vluchtelingen verdronken. Italiaanse kustwachtschepen namen de vluchtelingen aan boord en brachten ze naar Italië. Tijdens de reddingsactie werd de kustwacht rechtstreeks geconfronteerd met mensensmokkelaars. Gewapend met automatische geweren bedreigden ze de Italianen, die ongewapend waren, dat ze de migranten aan boord moesten halen zodat zij met hun lege boten konden terugkeren naar Afrika. De Italiaanse minister van Infrastructuur toonde zich bezorgd om de escalatie.

Zaterdag moesten de Italianen ook al in actie komen; toen werden ongeveer 600 migranten gered. Eerder deze week verdronk volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR een groep mensen op weg naar Italië. Deze maand kwamen al 3.538 vluchtelingen aan in Italië, tegenover 2.171 in dezelfde maand vorig jaar. Italië wijst ook op de groeiende mogelijkheid dat terroristen van IS via bootjes de oversteek maken naar Europa.

Veel van de mensen die de gevaarlijke oversteek wagen, komen uit het Midden-Oosten en delen van Afrika. Ze betalen grof geld aan mensenhandelaren, die ze op gevaarlijk overbeladen en vaak gammele bootjes de Middellandse Zee op sturen. Regelmatig gaat het fout en komen honderden mensen om het leven.

EPA