Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor nieuwe apartheid in Israël

Het park in Afula telt een kinderboerderij, basketbalvelden en een atletiekbaan. Sinds kort mogen enkel de inwoners van de stadskern het park bezoeken.
RV Het park in Afula telt een kinderboerderij, basketbalvelden en een atletiekbaan. Sinds kort mogen enkel de inwoners van de stadskern het park bezoeken.
In Afula, een stad in het noorden van Israël, mogen voortaan enkel de inwoners van de stad het openbaar park bezoeken. In de stadskern wonen voornamelijk joden, terwijl de niet-welkome gasten van omringende dorpen van Palestijnse komaf zijn. Lokale mensenrechtenorganisaties vergelijken de huidige situatie met de apartheid in Zuid-Afrika.

Door de inwoners van omringende dorpen de toegang te ontzeggen tot de publieke ruimte, sluit het stadsbestuur van Afula voornamelijk Palestijnen uit. Die vestigden zich in gemeenschappen rondom de stad.

Zo werden onlangs een advocate en haar baby weggestuurd omdat ze van Nazareth, een nabijgelegen stad, afkomstig waren. En Palestijns, Nazareth is immers de grootste Arabische stad in het land Israël. Dat was volgens een toezichthouder voldoende om de vrouw de toegang tot het park te ontzeggen. “Ik vond het beschamend. Zeker omdat joden zomaar binnen en buiten mochten wandelen, zonder enige vorm van identificatie te tonen”, aldus Nareman Shehadeh-Zoabi. “Het is duidelijk dat de regel dient om Arabische burgers te weren.”

“Joodse karakter" 

Het grote stadspark van Afula telt een speeltuin, een kinderboerderij, enkele basketbalvelden en een atletiekbaan. Kortom, het vervult een belangrijke rol in de vrijetijdsbeleving van burgers in én rondom de stad. Al geldt dat vanaf heden niet meer voor de laatste groep.

Het verbod werd uitgevaardigd door de burgemeester, Avi Elkabetz. Die streeft naar een volledig joodse stad. “Het joodse karakter moet gewaarborgd blijven", zo stelt hij. Volgens hem is er overigens geen sprake van racisme, segregatie en apartheid. Nochtans waarschuwde hij de huiseigenaren in zijn stad ook al om hun eigendom niet te verkopen aan Palestijnen. Met het de toegangsontzegging gaat hij weer een stapje verder.

Intussen nemen de spanningen toe en keren de joodse inwoners zich meer en meer tegen de Arabisch-Israëlische inwoners. Zo werd het huis van een Palestijnse inwoner vorig jaar nog belaagd met graffiti. “Dood aan Arabieren", zo stond er geschreven. 
13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Dit is géén racisme - laat staan apartheid. Het enige dat hier gebeurt, is dat een park dat betaald en onderhouden wordt door de inwoners van Afula, enkel toegankelijk is voor de inwoners van Afula. Wie daar "apartheid" achter zoekt, heeft een heel lage tolerantiedrempel.

 • Ronny Van Looy

  Een Palestijn zei ooit, "ik leef nog liever in de hel in Israël dan in het paradijs van Hamas".

 • swa joepers

  Joden hebben het zelf kin de tweede wereldooog aan den lijve ondervonden wat apartheid is maar zijn zelf de eerste om het toe te passen en ik heb oon nog nooit een jood als gwone arbeider tegengekomen denken nog steeds dat ze uber zijn en ze de ganse wereld kunnen inpalmen

 • mark germanus

  De joden doen juist hetzelfde als de nazi's in het begin, nog een paar jaar wachten en ze sluiten alle Palestijnen op in een KZ,en dan zijn ze verwonderd dat de mensen in Europa anti-joods worden?

 • Janneke Alsberg

  Mr Peter: De joden hebben ook de stad veroverd te bloed en te zwaard op de Canaanieten, zij dan op hun beurt hun voorgangers en zo tot 10.000 jaar terug. Maar inderdaad, een huiverende herhalig van de wereldgeschiedenis. Meer en meer is de Israelische houding een reflectie van de Nazis prior 1939. Het Westen het zwijgen opgelegd door het ingedoctrineerde schuldgevoel.