Mensenrechtenactivisten melden meer dan 350 doden bij geweld in Nicaragua

Regering spreekt van 50 slachtoffers

REUTERS
Bij gewelddadige confrontaties tussen demonstranten, ordehandhavers en gewapende regeringsaanhangers zijn volgens mensenrechtenactivisten de voorbije maanden in Nicaragua 351 mensen om het leven gekomen. Minstens 2.100 anderen liepen verwondingen op. Dat meldt de Nicaraguaanse mensenrechtenorganisatie ANPDH. De regering spreekt van 50 doden.

Sinds midden april komt het in het Midden-Amerikaanse land steeds weer tot bloedige schermutselingen tussen demonstranten, gezagsgetrouwe paramilitaire troepen en de politie. De recente protesten tegen de regering werden in april uitgelokt door geplande sociale hervormingen. Intussen eisen de demonstranten dat president Daniel Ortega opstapt. Ze beschuldigen hem van een autoritair regeringsbewind.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres liet via zijn woordvoerder weten zeer bezorgd te zijn met de situatie in Nicaragua. Hij riep alle partijen op om af te zien van geweld en te werken aan een vreedzame oplossing.

In Washington riep de Interamerikaanse Mensenrechtencommissie op tot meer druk op president Ortega. "De internationale gemeenschap moet van zich laten horen en de regering oproepen om een eind te maken aan de onderdrukking, de willekeurige arrestaties en de schendingen van mensenrechten", zei de secretaris van de commissie, Paulo Abrão.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels