Mensenrechtenactivist aangeklaagd voor beledigen Thaise koning

De Thaise koning Bhumibol
UNKNOWN De Thaise koning Bhumibol

In Thailand is een van de bekendste mensenrechtenactivisten aangeklaagd wegens majesteitsschennis. Sulak Sivaraksa (76) werd na een verhoor van drie uur op borgtocht vrijgelaten. De klacht is gebaseerd op een toespraak die Sulak in december vorig jaar op een mensenrechtenforum heeft gehouden. Het is niet duidelijk welke uitspraak van de mensenrechtenactivist geleid heeft tot de klacht.

Vijftien jaar cel
De wet tegen majesteitsschennis is zo streng, dat praktisch niemand het waagt zich anders dan lovend over de koninklijke familie uit te laten. De overtreding van de wet kan met 15 jaar cel bestraft worden. Sulak werd in de loop van de jaren herhaaldelijk wegens majesteitsschennis aangeklaagd.

Streng
Wegens de gespannen politieke situatie in Thailand zijn de autoriteiten bijzonder streng. Een minister moest aftreden omdat hij zich kennelijk beledigend had uitgelaten over de monarchie. Twee studenten werden vervolgd omdat ze tijdens het spelen van het nationaal volkslied in de bioscoop niet waren rechtgestaan.

Koning Bhumibol
Een buitenparlementaire oppositie zet de democratisch verkozen regering sinds maanden onder druk met massademonstraties en de bezetting van de regeringszetel. Koning Bhumibol, de absolute morele autoriteit van het land, is 80 en verkeert niet in goede gezondheid. (dpa/gb)