Mensen met tattoo moeten psychologische test afleggen als ze rijbewijs willen in Iran

Tattoos worden steeds populairder bij jongeren in Iran, tot ergernis van de autoriteiten.
Shutterstock Tattoos worden steeds populairder bij jongeren in Iran, tot ergernis van de autoriteiten.
Mensen met tattoos in Iran moeten voortaan slagen voor een psychologische test als ze een rijbewijs willen. "Tatoeages zijn een soort zelfverwonding en mensen die dat doen, lijden eventueel aan psychische stoornissen", legt een politiewoordvoerder uit.

Tatoeages golden tot nog toe in de islamitische republiek als "tekenen van de westerse cultuurinvasie", die de islamitische waarden in gevaar brengen. Nu zijn ze ook een psychische ziekte, zo meldt het staatspersbureau Irna. Toch worden tattoos steeds populairder bij jongeren in Iran, tot ergernis van de autoriteiten.

Een bekend voorbeeld was het geval van de kapitein van de Iraanse nationale voetbalploeg, Ashkan Dejagah. De ethische commissie van de Iraanse voetbalbond wilde hem drie jaar geleden schorsen wegens zijn tatoeages. Zover kwam het echter niet. De voetballer speelt sindsdien in truitjes met lange mouwen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim CLAES

  De ethische commissie ; das een goei.

 • Marie Vandam

  Er zijn er veel meer zonder tattoo s gestoord dan met!

 • RENE LENAERTS

  Ergens is tatoeage een soort zelfverminking. Wat is de reële drijfveer van al die aanhangers? Willen ze een idool of voorbeeld volgen of vinden ze het echt mooi?

 • Peter Janssens

  De Westerse cultuur is verboden in moslim landen. Binnenkort ook in Duitsland, Frankrijk, Zweden en België.