Menselijke botten gevonden bij speurtocht naar vermiste Noord-Ierse activist

In een bos ten zuiden van het Franse Rouen zijn bij een speurtocht naar de vermiste Noord-Ierse activist Seamus Ruddy menselijke botten gevonden. Dat heeft een lokale procureur gemeld. Ruddy werd in 1985 in Parijs gedood door het Irish National Liberation Army (INLA).

De Noord-Ierse activist en leraar Engels Seams Ruddy werd op 32-jarige leeftijd in Parijs vermoord als gevolg van interne onenigheid binnen de INLA.

Onderzoek
Of de botten van Ruddy zijn, is nog niet duidelijk. Volgens procureur Dominique Puechmaille wordt momenteel onderzoek gedaan naar de identiteit en doodsoorzaak. "De resultaten zullen tegen volgende week bekend zijn", aldus de procureur. "Intussen gaat de zoektocht verder."

De INLA, die in 2009 het geweld afzwoer, is een splintergroep van het Irish Republican Army (IRA). Ze ijverden tijdens het Noord-Ierse conflict voor een aanhechting van Noord-Ierland bij Ierland.

Zoektocht
De zoektocht in het Franse bos vindt plaats op aansturen van een onafhankelijke commissie die de stoffelijke overschotten zoekt van zestien mensen die in het grootste geheim werden gedood door paramilitairen.

De commissie werd opgericht op basis van de historische vredesakkoorden die in 1998 een einde maakten aan het conflict tussen de katholieken die ijverden voor aanhechting bij Ierland, en de protestantse aanhangers van het Verenigd Koninkrijk.

Het IRA heeft de verantwoordelijkheid erkend voor dertien van de zestien vermisten. Het INLA eiste de dood van Seamus Ruddy op. De leraar Engels is de enige die buiten het Ierse eiland werd gedood.