Menigte in Zambia doodt 43 mensen om gasaanvallen

Het door honger geteisterde Zambia is nu in de ban van gifaanvallen.
AFP Het door honger geteisterde Zambia is nu in de ban van gifaanvallen.
Door lynchpartijen in Zambia zijn zeker 43 mensen gedood. Ook vielen er 23 gewonden. De slachtoffers werden verantwoordelijk gehouden voor gifgasaanvallen op scholen en woningen.

Een woedende menigte viel politiebureaus aan om zelf af te rekenen met de verdachten. Vijf mensen zijn aangehouden en aangeklaagd voor moord.

Gifgasaanvallen

De Zambiaanse politie heeft de voorbije weken al ruim vijfhonderd meldingen gehad over giftig gas dat in scholen en woningen zou zijn gespoten. De aanvallen zouden bijna 1700 mensen hebben getroffen. Wat voor gas wordt gebruikt, is vooralsnog niet bekend. Volgens een hoge politiefunctionaris zijn daarvoor inmiddels zestien verdachten aangehouden. 

Het Zambiaanse leger is ondertussen ook ingezet om de aanvallen te stoppen, maar ook om represailles tegen te gaan, die door nepnieuws op sociale media zijn gevoed.

Volgens de Zambiaanse vicepresident Inonge Wina zijn de aanvallen met giftig gas onderdeel van een samenzwering om het land te destabiliseren. Pogingen om de regering te ondermijnen worden niet getolereerd, stelde Wina.

Shutterstock

Bloed

Wie achter de aanvallen zit, is tot nu toe nog onduidelijk. Verschillende jonge verdachten werden aangehouden en ondervraagd. Ze vertelden dat ze met een spuit bloed moesten afnemen van de slachtoffers. Soms kwam de baas zelf om het bloed af te nemen. Het bloed zou nodig zijn voor hekserij, aldus een verdachte die zegt dat hij omgerekend 150 euro voor een aanval betaald kreeg.

De president van het land, Edgar Lungu, bood onlangs een beloning uit van ongeveer 15.000 euro voor tips die zouden leiden naar het brein achter de aanvallen. Die man zou inmiddels zijn gearresteerd, maar over zijn identiteit is niets bekend.