Memphis herdenkt Martin Luther King

UNKNOWN

In de gietende regen heeft Memphis vandaag hulde gebracht aan de veertig jaar geleden overleden Martin Luther King. De Amerikaanse burgerrechtenleider overleed op 4 april 1968, precies veertig jaar geleden.

Druilerig weer
Martin Luther King Jr. werd veertig jaar geleden op 39-jarige leeftijd vermoord in Memphis, Tennessee. In de stad kwamen vandaag duizenden mensen bijeen om in druilerig weer de moord op King te herdenken. Door de regen stapten de demonstranten door Memphis om hulde te brengen aan de idealen van King. Later op de dag wordt, in aanwezigheid van Kings zoon Martin Luther King III, een wake gehouden bij kaarslicht.

Obama
De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Hillary Clinton waren vandaag ook in Memphis en brachten hulde aan de grootste zwarte leider uit de Amerikaanse geschiedenis. Ook Barack Obama, de eerste zwarte presidentskandidaat in de VS, huldigde Martin Luther King. Hij deed dat tijdens een toespraak in Indiana.

'I have a dream'
Op de Mall in Washington stak dominee King op 28 augustus 1963 voor een kwart miljoen mensen zijn beroemde rede 'I have a dream' af. James Earl Ray bekende eerst dat hij de moordenaar van King was, maar trok die bekentenis later opnieuw in. Hij werd tot 99 jaar gevangenisstraf veroordeeld. In 1998 overleed hij aan een leveraandoening. (dpa/afp/svm)

Martin Luther King werd precies veertig jaar geleden vermoord.
UNKNOWN Martin Luther King werd precies veertig jaar geleden vermoord.
John McCain kwam het volk in Memphis groeten.
UNKNOWN John McCain kwam het volk in Memphis groeten.