Mel gaat intiem op de foto om zelfvertrouwen terug te winnen, de reacties zijn een klap in het gezicht

Trina Cary Photography
Haar zelfvertrouwen terugwinnen nadat ze in een jaar tijd bevallen was van een zoon en een tweeling: dat was de bedoeling van de intieme fotoshoot die Melanie Varney hield met haar echtgenoot Gabby. "Ik was in de zevende hemel met hetgeen mijn lichaam geproduceerd had. Maar toen ik in de spiegel keek, herkende ik mezelf niet meer. Het was moeilijk om mijn lijf opnieuw graag te zien", klonk het. Wie de prikkelende plaatjes in het meer ziet, zou denken dat haar missie geslaagd is. Toch kreeg ze stevige kritiek te slikken, in die mate zelfs dat de fotografe zich nu geroepen voelt om orde op zaken te stellen.

Tracy Cary zocht vrijwilligers voor een licht erotische fotoshoot in het water. Toen Melanie en Gabby zich kandidaat stelden, hoefde de rest niet meer te solliciteren. "Hun verhaal raakte me. Ze hebben meer dan een jaar geprobeerd om zwanger te raken en kregen daarbij de tegenslag van een miskraam te verwerken. Daarna volgden op zeer korte tijd een zoon en twee meisjes. Mel wilde zich weer Mel voelen, niet enkel mama. Ze wilde zelf zien waarom haar man nog steeds zo verliefd op haar is. Zelfliefde, liefde voor elkaar, nog niet zo lang geleden bevallen en opnieuw vertrouwen in je lichaam proberen te krijgen: het plaatje klopte volledig in mijn concept."

Trina Cary Photography

Photoshoptoestanden zouden er niet aan te pas komen, enkel de naakte waarheid telde. "Ik mocht bijvoorbeeld niet mijn beste invalshoek kiezen mijn buik intrekken of mijn striemen verbergen. Ik voelde me kwetsbaar, maar tegelijk ook krachtig", aldus Mel.

Trina Cary Photography

"Iedere mama weet dat je uiteindelijk beloond wordt voor al dat afzien", had de Canadese eerder in haar blog geschreven "Maar toch is het lastig. Meestal heb je zelfs de tijd niet om te zien hoe je eruitziet. Maar soms vang je toch eens een glimp in de spiegel op en herken je amper de persoon die terugstaart."

Trina Cary Photography

Een jaar na de laatste bevalling vond Mel het belangrijk om haar complexen los te laten. "Niet één keer deed Gabby me onzeker voelen omwille van mijn uiterlijk. Hij vindt dat ik er nog steeds even knap uitzie als de dag waarop hij me voor het eerst zag. Het was tijd dat ik dat ook inzag en zo een voorbeeld zou stellen voor mijn meisjes."

Trina Cary Photography

Haar mooie boodschap werd opgepikt door sommige media en zo kregen ook een heleboel buitenstaanders de foto's onder ogen. Sommige reacties logen er helaas niet om. Dat ze te slank was om zich onzeker te mogen voelen bijvoorbeeld. Of dat ze een "slet en een hoer" was omdat ze zo'n intieme momenten voor iedereen te grabbel gooide.

Trina Cary Photography

De respectloze commentaren kwamen ook hard aan bij Cary. "Mensen kunnen wreed zijn. Ik kom zoiets wel vaker tegen in mijn werk, maar toch was ik er niet goed van. Het feit dat mensen haar op zo'n laffe manier afmaakten, brak mijn hart. Je onzeker voelen is iets persoonlijks. Je kan niet tegen iemand anders zeggen hoe die zich moet voelen. Mel heeft ook enkele van die reacties gelezen, ze wil nu niet meer reageren. Woorden kunnen zo hard kwetsen. Ik vind het erg voor Mel, maar ook voor elke andere vrouw die haar zelfvertrouwen probeert terug te vinden. De mensen die zo'n dingen zeggen, zitten meestal zelf niet goed in hun vel."

Trina Cary Photography

"En waarom worden alle pijlen op haar gericht en krijgt haar man geen spatje kritiek? Iedereen mag zijn mening hebben, maar verkondig die dan zonder haat en op een beleefde manier. Deze fotoshoot draaide niet rond ijdel zijn, maar rond jezelf opnieuw graag leren zien. En hoe kan je haar nu een slet of een hoer noemen? Deze vrouw wijdt zich volledig aan haar kinderen en echtgenoot. Ze voelt zich niet goed in haar vel, ze vecht ertegen en jullie boren haar dan maar de grond in? Zoiets maakt me echt razend. De mensen die zo'n reactie geschreven hebben, zijn net diegenen die zo'n fotoshoot kunnen gebruiken. Maar daar hebben ze de moed en de kracht niet voor. Ze verzwelgen alleen maar in jaloezie."

Trina Cary Photography

Gelukkig kwamen er ook een heleboel positieve reacties binnen. "Die zou je bijna vergeten, want het zijn enkel de negatieve die bijblijven. Ik ben zo trots op Mel en Gabby omdat ze zichzelf zo kwetsbaar aan de wereld getoond hebben. Aan iedereen die deze foto's zag en een traantje gelaten heeft, de liefde gevoeld heeft of met een lach achter hun scherm zat: bedankt. Jullie zijn mooie zielen en ik hoop dat we samen van deze wereld een betere plek kunnen maken."

Trina Cary Photography

"Deze fotoshoot draaide om genezing, dus help haar genezen. Zij is een mooie moeder die haar nieuwe lichaam leert aanvaarden, hij is een geweldige echtgenoot die haar constant gesteund heeft. Vrouwen, respecteer elkaar en respecteer jezelf voor wie je bent."

Trina Cary Photography