Meisje dat na arrestatie door Amerikaanse grenspolitie overleed, stierf natuurlijke dood

Abdel Caal, de broer van Jakelin Caal, toont een foto van zijn zusje.
REUTERS Abdel Caal, de broer van Jakelin Caal, toont een foto van zijn zusje.
Het zevenjarige meisje uit Guatemala dat in december na haar arrestatie door de Amerikaanse grenspolitie overleed, kampte met een streptokokkeninfectie. Dat blijkt uit een autopsierapport dat vrijdag werd vrijgegeven.

Jakelin Caal stierf nadat zij en haar vader door de Amerikaanse grenspolitie in het Texaanse El Paso werden opgepakt. De twee maakten deel uit van een groep die bestond uit zowat 160 migranten.

De vader werd met zijn dochter op 6 december op een bus gezet richting een bestemming op zo'n 90 minuten rijden. Bij aankomst zou het meisje al 40,9 graden koorts hebben gehad. Hulpverleners reanimeerden haar en ze werd met een luchttransport overgebracht naar het ziekenhuis waar ze twee dagen later overleed. 

Volgens de Amerikaanse autoriteiten zou het meisje al dagen niets meer te eten of te drinken hebben gehad, maar advocaten van de familie betwisten dat.

Het overlijden van het meisje deed indertijd vragen rijzen over de manier waarop de grenspolitie vluchtelingen die vanuit Centraal-Amerika toekomen, behandeld. Enkele dagen nadien overleed bovendien ook een minderjarige jongen in gevangenschap in de VS.

Uit het autopsierapport blijkt nu dat het meisje met een infectie kampte die snel verergerde en die resulteerde in het uitvallen van verschillende orgaanfuncties. Het kind stierf een natuurlijke dood, luidde de conclusie. 

Familie en vrienden verzamelen zich rond de doodskist van Jakelin Caal op 25 december 2018 in Guatemala.
REUTERS Familie en vrienden verzamelen zich rond de doodskist van Jakelin Caal op 25 december 2018 in Guatemala.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • DIRK RASSCHAERT

    Ik vind 41 graden koorts niet zo "natuurlijk"!? Een hond die de VS binnen wil wordt gescreend en die vluchtelingen laten ze zo maar binnen? Zelfs geen controle op mogelijke koorts? Er bestaat ook zoiets als Infraroodthermometers hé!