Meisje (17) verkracht tijdens cruise, dader gaat vrijuit omdat misdrijf in internationale wateren plaatsvond

De MSC Divina.
Wim Van De Genachte De MSC Divina.
Kafka in Spanje: een Brits meisje (17) beweert dat ze verkracht is op een cruiseschip, maar de resultaten van het onderzoek doen er niet toe. De dader gaat sowieso vrijuit omdat het misdrijf plaatsvond in internationale wateren, een soort niemandsland als het ware.

De feiten vonden vorige donderdag plaats op de MSC Divina, een luxueuze passagiersboot die van Palma de Mallorca naar Valencia aan het varen was. Volgens het slachtoffer trok een 18-jarige Italiaan haar rond 5 uur ‘s morgens in zijn kajuit en ging hij vervolgens zijn gangen met haar.

Het schip meerde om 7.35 uur in Valencia aan. De verdachte werd de dag zelf nog gearresteerd, maar de rechter moest hem laten gaan omdat hij niet bevoegd is. Dat komt omdat in 2009 de Spaanse wetgeving rond misdaden tegen de menselijkheid aangepast werd.

Wim Van De Genachte

Probleem is dat het schip geregistreerd staat in Panama. Het Spaanse gerecht mag enkel optreden op buitenlands terrein als het slachtoffer van Spaanse origine is of de dader in Spanje woont. Toen bleek dat aan geen van beide voorwaarden voldaan was, mocht de Italiaan beschikken.

De rechter riep in een wanhoopspoging Groot-Brittannië, Italië én Panama op om in actie te treden. De kans dat een van deze landen alsnog juridisch kan optreden, is echter bijzonder klein.

Het meisje werd na de verkrachting medisch onderzocht in een ziekenhuis. Er werden ook DNA-stalen genomen van de kajuit en de kleren die het slachtoffer droeg. Maar wat de uitkomst ook wordt, een veroordeling lijkt verder weg dan ooit.

Fraai uitzicht op het dek van de MSC Divina.
KOS Fraai uitzicht op het dek van de MSC Divina.

“Het onderzoek is aan de gang, we kunnen op dit moment geen commentaar geven”, laat een woordvoerder van MSC Cruises weten. “We verlenen onze volle medewerking, maar als bedrijf zelf blijven we duidelijk buiten schot.”

De MSC Divina werd in 2012 feestelijk ingehuldigd door niemand minder dan Sophia Loren. Op het schip is plaats voor 3.502 passagiers.
57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cas De Cley

  Niks vrijuit. Panama moet hier optreden. Is onder hun vlag gebeurd.

 • JORIS NIJS

  Nou, leuk op te weten: iedereen kan zijn gang dus gaan op die schepen.

 • Johan Van den Bergh

  Spanje en zij niet alleen moeten hun wetgeving dringend aanpassen.

 • Lilianne Van Neylen

  Als dat waar is weten de verkrachters, dieven en andere criminelen van deze wereld wat ze moeten doen om vrijspel te hebben: een cruise boeken!!

 • Lilian Hermans

  MSC vaart onder Panamese vlag,het schip is Panamees grondgebied,eender in welke wateren hij vaart