Meisje (14) overleeft ternauwernood confrontatie met 's werelds meest giftige kwal

Het kwalletje, dat zo groot is als een een pinda en doorzichtig is, is vrijwel niet te zien in het water.
AP Het kwalletje, dat zo groot is als een een pinda en doorzichtig is, is vrijwel niet te zien in het water.
De Australische Hannah Mitchell (14) was met een vriendin aan het zwemmen voor de kust van West-Australië toen ze door een van ’s wereld meest giftige kwallen, de miniscule irukandji-kwal werd gestoken.

Het kwalletje, dat zo groot is als een pinda en doorzichtig is, is vrijwel niet te zien in het water. “Het was meer dan alleen pijn. Ik dacht dat ik zou sterven”, zegt Hannah, die eerst nog veertig minuten op haar moeder moest wachten voor ze naar het ziekenhuis gebracht werd. Tegen de tijd dat haar moeder Hannah bereikt had, hoestte het meisje bloed op en lag ze te schudden. In het ziekenhuis werd ze onmiddellijk in een kunstmatige coma gebracht die twee dagen zou duren. “In die periode was ze het rustigste”, zegt haar moeder Casey Mitchell.

Toen het meisje wakker werd gemaakt, was het ergste nog niet voorbij. Ze ging een gruwelijke twee weken tegemoet. “Ik kon mijn longen en mijn hart en al mijn organen. Het voelde aan alsof alles aan het verkruimelen was”, zegt Hannah, die haar moeder in die zware periode smeekte om haar te laten gaan. “Haar te horen zeggen ‘laat me gaan, laat me gewoon sterven, want het is te veel mama, dat brak mijn hart”, zegt haar moeder stil. De vrouw moest toezien hoe haar dochter aan het lijden was terwijl de giftige stoffen langzaam haar lichaam verlieten.

De dodelijke irukandji.
rv De dodelijke irukandji.

Na twee weken werd Hannah dan toch uit het ziekenhuis ontslagen. Ze moet wel nog twee weken lang dagelijks medicijnen nemen, maar het ergste is achter de rug. “Ik wil zeker weer terug het water in gaan”, zegt het meisje dapper. “Ik hoop dat alles weer zo wordt als het was.”

Irukandji-kwallen zijn over de hele wereld in wateren te vinden. In Australië houden ze zich meestal op in de tropische wateren tussen Bundaberg in Queensland tot Geraldton in het westen van het land. Jaarlijks worden in het land tussen de vijftig en honderd incidenten gemeld van Irukandji-steken. Die vinden vooral plaats tussen november en mei.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sobek Wessels

  Deze kwallen komen niet overal voor , maar hoofdzakelijk in Australië en Groot Barrièrerif . Het is een Kubuskwal en die komen voornamelijk in tropische gebieden voor zeker de zeer giftige soorten ! Hier komt enkel de Dobbelsteenkwal of zeewesp voor die niet dodelijk is voor de mens !

 • Elke De Vos

  Tegenwoordig is het een rage om echt àlles dat ze lezen af te doen als ongeloofwaardig of verzonnen... Waarom lezen deze mensen dan nog steeds op het net??? Stop er mee en lees een thriller of zo; dàn mag je zeggen dat alles is verzonnen!

 • Theo Schuermans

  Was er dan niemand op dat strand die haar onmiddelijk kon wegbrengen?

 • guido Bervoets

  Australië is het land waar de meest giftige spinnen, schorpioenen en duizendpoten rondkruipen, de kustlijn zit vol haaien, giftige kwallen en ander giftig spul, verder krioelt het er van krokodillen en slangen, maar de Aussies trekken zich daar geen bal van aan en lopen er rond in shorts en teensletsen en gaan zwemmen of er niks aan de hand is. Respect!

 • Filip Traen

  @Andy: Toen ik in 2001 op een sneeuwerige zondagavond m'n eerste wagentje total-loss heb gereden heeft mijn vader mij onmiddellijk in de zijne laten rijden. Na 30min vroeg hij of het OK was, het was even hard maar als hij dat niet had gedaan zou ik veel minder snel terug achter het stuur gekropen zijn. Idem dito voor het meisje, moedig kind en ik hoop dat zij ervan geniet.