Meisje (11) dat geen abortus kreeg bevallen in Paraguay

Archieffoto van een 13-jarig meisje uit Paraguay met een baby van een maand oud.
AP Archieffoto van een 13-jarig meisje uit Paraguay met een baby van een maand oud.
In Paraguay is een 11-jarig meisje bevallen dat op 10-jarige leeftijd zwanger raakte van haar stiefvader. Ze kwam internationaal in het nieuws nadat bleek dat de regering weigerde om haar toestemming te geven voor een abortus. Ze is in de hoofdstad van Paraguay bevallen van een dochter, meldt The Guardian.

Volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties werd het meisje noodzakelijke zorg onthouden. Amnesty International riep de regering op een uitzondering te maken, omdat het lichaam van het meisje nog niet volgroeid is. Ook haar moeder had direct om een abortus gevraagd toen ze erachter kwam dat haar dochter zwanger was. De regering hield echter voet bij stuk. Paraguay is streng katholiek en abortus wordt gezien als een zonde.

Het meisje kwam er in april achter dat ze 22 weken zwanger was, nadat ze had geklaagd over maagpijn. De 42-jarige stiefvader die haar verkracht had, zit sinds mei vast. De moeder van het meisje is opgepakt vanwege verwaarlozing. Na de arrestatie van haar moeder kwam het zwangere meisje in een opvanghuis terecht. Tien dagen voor de bevalling werd de moeder vrijgelaten.

Omdat een natuurlijke geboorte medisch gezien teveel risico opleverde, beviel het meisje via een keizersnede. "Dat ze de bevalling heeft overleefd, is geen excuus om haar mensenrechten te schenden voor de autoriteiten van Paraguay, die haar gezondheid, leven en integriteit op het spel hebben gezet, terwijl ze wisten hoe risicovol deze zwangerschap was", aldus Erika Guevara van Amnesty in een reactie.