Megaproces tegen Willem Holleeder van start

Cor van Hout (L) en Willem Holleeder (R), twee van de ontvoerders van Freddy Heineken in een hotel in het Franse Beauvais.
ANP Cor van Hout (L) en Willem Holleeder (R), twee van de ontvoerders van Freddy Heineken in een hotel in het Franse Beauvais.
Ruim drie jaar na zijn aanhouding begint de rechtbank vandaag met de inhoudelijke behandeling van het megaproces tegen de Nederlandse crimineel Willem Holleeder. In de streng beveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp wordt de komende tijd een lange lijst met aanklachten behandeld: onderwereldmoorden, pogingen daartoe en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Justitie ziet Holleeder - eerder veroordeeld voor de ontvoering van brouwer Freddy Heineken en de jarenlange afpersing van vastgoedman Willem Endstra - als brein achter de mislukte moordaanslag op crimineel John Mieremet (2002), de moord op zijn voormalige 'bloedgabber' Cor van Hout (2003), de moord op Endstra (2004), de moord op Mieremet (2005), de moord op vastgoedman Cees Houtman (2005) en de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl.

Pers en politie bij de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder begint.
ANP Pers en politie bij de speciaal beveiligde rechtbank waar de rechtszaak tegen Willem Holleeder begint.

Daarnaast wordt hem de dood verweten van Robert ter Haak, die omkwam in dezelfde kogelregen die Cor van Hout fataal werd. Ook is Holleeder aangeklaagd voor poging tot doodslag op David Denneboom, die gewond raakte toen Endstra werd doodgeschoten.

De rechtbank heeft tot de zomer zo'n zestig dagen uitgetrokken voor de strafzaak.

Peter R. de Vries schuift mee aan bij de rechtbank.
ANP Peter R. de Vries schuift mee aan bij de rechtbank.
Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank in Amsterdam voor zijn proces.
ANP Willem Holleeder komt aan bij de rechtbank in Amsterdam voor zijn proces.
Willem Holleeder en Cor van Hout.
ANP Willem Holleeder en Cor van Hout.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.