Megadrugsvangst in Mallorca: einde van door Nederlanders gerunde cocaïnelijn van Colombia naar Europa

Spaanse douaniers in de haven van Palma de Malllorca met de lading cocaïne die ze vonden in het ruim van het motorjacht.
EPA Spaanse douaniers in de haven van Palma de Malllorca met de lading cocaïne die ze vonden in het ruim van het motorjacht.
Vijf Nederlanders zijn afgelopen weekend op heterdaad betrapt tijdens het smokkelen van maar liefst 300 kilo cocaïne naar Mallorca. De drugs, met een geschatte straatwaarde van 18 miljoen euro, zat verstopt in een luxe motorjacht. Met de arrestaties is een cocaïnelijn van Colombia naar Europa opgelost, meldt de Spaanse douane.

De drugsvangst, een van de belangrijkste in de recente geschiedenis van de Balearen, vond zaterdagnacht plaats. De douane ging op zo'n 27 kilometer uit de kust van Ibiza aan boord van het schip van de Nederlanders. In het ruim vonden de douaniers tientallen pakketten cocaïne.

Tijdens de grootscheepse operatie 'Haircut' (Knipbeurt in de zin van pluk-ze) werden de vijf Nederlanders gearresteerd. Ze stonden ingeschreven in Port Adriano en waren volgens de douane van plan de drugs naar Europa te smokkelen. Daarbij gebruikten ze Mallorca als logistiek centrum. 

Spaanse havens

De arrestaties waren het resultaat van een onderzoek in samenwerking met Europol. Dat begon anderhalf jaar geleden toen de Spaanse douane een schip met drugs onderschepte. Het bleek deel uit te maken van een smokkelnetwerk.

Verder onderzoek leidde volgens de douane naar de Nederlanders. Zij bleken met hun in Gibraltar geregistreerde motorjacht HCH-X op volle zee cocaïne op te pikken die met schepen naar de Middellandse Zee was gesmokkeld. Vervolgens vervoerden ze de drugs naar havens op het Spaanse vasteland, van waaruit de cocaïne werd verspreid over Europa. 

EPA
EPA
EPA12 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Don Tessers

  De drugsvangsten door de Spaanse Police National en de Guardia Civil is door de jaren heen groter dan de vangsten in de Antwerpse haven en binnen Nederland.

 • didier de coster

  één van de duizende drugslijnen opgerold , ok , mooi , maar vechten tegen de bierkaai

 • Steven Janssens

  En de janettenrechters geven die gasten 2 jaar effectief en dan feesten met al het verdiende geld. Ik ga ook smokkelen, slechts twee jaar brommen en dan binnen voor de rest van uw leven;

 • ronny cuypers

  Prima werk van de politie. Nu moet het gerecht nog mee willen denken en eenieder die drugs verdeelt of smokkelt veroordelen als moordenaar.

 • dominique castelein

  napalm gebruiken en de plantages uitroeien,illegalen terugzetten en vreemde criminelen met dubbele nationaliteit naar land van herkomst sturen,Europa is sterk genoeg om dit af te dwingen,de democratie op zij zetten voor het groter belang