Exclusief voor abonnees

Meeste vluchtelingen geraken hun eigen land niet eens uit

Recordaantal van 43,1 miljoen ‘intern ontheemden’ door geweld

Rohingya-vluchtelingen vluchten Myanmar uit naar Bangladesh. Foto uit 2017
AFP Rohingya-vluchtelingen vluchten Myanmar uit naar Bangladesh. Foto uit 2017
Wie vluchtelingen zegt, denkt in de eerste plaats aan bootjes op de Middellandse Zee of asielzoekers in onze dorpen. Maar het gros van alle mensen die op loop zijn voor geweld, geraakt zijn eigen land niet uit. Vorig jaar zwol het cijfer van die ‘intern ontheemden’ aan tot 43,1 miljoen — een absoluut record.

Je hebt 15% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Wij hier in een landje met 13 miljoen inwoners vangen mensen op uit landen. Waar 100 miljoen tot 150 miljoen mensen wonen die allemaal op een betere toekomst hopen als ze er weg geraken.. Het gaat hier nog druk worden als ze uit die honderde landen kunnen vertrekken omdat ze denken dat het gras in Europa groener is. In een paar landen toch..

 • Daniel Bamps

  gelukkig maar want anders hadden we er hier nog duizenden meer te onderhouden Wie kan dat blijven betalen. Men kan toch van ons niet verwachten dat wij voor een deel van de wereldellende blijven betalen en na een tijd dan zelf in de miserie zitten.

 • Roger Vanopstal

  Dat betert iedere dag. Zij die tot hier geraken sturen hen ons belastingsgeld om ook tot hier te raken. Het sneeuwbaleffect. Trouwens moesten we de miljarden die in Europa aan de honderdduizenden die hier wel geraken, spenderen aan de vluchtelingen ter plaatse zouden we tientallen miljoenen mensen kunnen helpen. “Wir schaffen das” schandalig uitgangspunt voor allen die daar in nood zijn!