Meeste Oost-Duitsers hebben het vandaag beter dan voor de val van de Muur

Een toerist neemt een foto van een restant van de Berlijnse Muur aan de East Side Gallery in de Duitse hoofdstad.
EPA Een toerist neemt een foto van een restant van de Berlijnse Muur aan de East Side Gallery in de Duitse hoofdstad.
Bijna dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur vindt 69 procent van de mensen die in voormalig Oost-Duitsland wonen dat het leven beter is in een herenigd Duitsland. Dat blijkt uit een peiling van het Forsa Institute bij 1.500 mensen ouder dan 45.

Negen procent van de respondenten gaf aan dat zijn levensomstandigheden slechter zijn geworden sinds de val van de Muur, terwijl 18 procent zei dat alles hetzelfde is gebleven. 

Vooral respondenten tussen de 55 en 60 jaar, mensen met een gemiddeld opleidingsniveau en mensen met een laag inkomen lieten weten dat ze het nu slechter hebben dan tijdens de Duitse Democratische Republiek (DDR). 

Meer dan een kwart (27 procent) van hen vertelde dat zijn inkomen en pensioen nu lager zijn dan voor de val van de Muur. Van de mensen voor wie het leven niet verbeterd is, liet 30 procent weten te zullen stemmen op de extreemrechtse AfD. 

Een vijfde (21 procent) van hen is ongerust over de toekomst, en 17 procent voelt "een achteruitgang van interpersoonlijke relaties". Volgens hen was er ten tijde van de DDR minder egoïsme en jaloezie. 

Een tiende van de mensen die vinden dat ze het nu minder goed hebben denkt dat politici vandaag de dag even corrupt zijn als in de DDR. Volgens 4 procent van hen zijn er in hedendaags Duitsland te veel buitenlanders en migranten. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • luc meeus

  Dat betekent wel nog, dat 31% het nog altijd vindt dat het niet beter gaat. Dat is toch nog tamelijk veel. Dat is 1 op 3 inwoners.

 • Rudy Van Daele

  de muur afbreken was een grote vergissing

 • Christiaan Goethals

  Goed gedaan en Wallonië heeft ondertussen al het driedubbele gekregen van Vlaanderen en het gaat nog niet.

 • albert laurent

  Om het beter te hebben voor de val van de muur, moet je niet veel doen.Ik ben er geweest voor de val en eerlijk, hoe die mensen het daar zolang hebben uitgehouden was een raadsel voor mij, maar zij waren gelukkig en deelden alles met elkaar.

 • Heléna Deloo

  Deze hereniging mocht wel. Verder niet. Je ziet nu het zo fameuze Europa.