Meestal langere reistijd door snelheidsverhoging naar 130 km/u

Vanaf 2012 mag er op de Nederlandse A-wegen, met de nodige beperkingen, gereden worden met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
Robin Utrecht Vanaf 2012 mag er op de Nederlandse A-wegen, met de nodige beperkingen, gereden worden met een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.
De snelheidsverhoging naar 130 kilometer per uur op grote wegen in Nederland heeft nauwelijks reistijdwinst opgeleverd. Sterker nog, de reistijd nam op de meeste trajecten met een opwaarts aangepaste snelheid alleen maar toe. 

Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het effect van de nieuwe norm, die sinds 2012 geldt voor de maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen. Inmiddels mag op ruim de helft van de autostrades 130 kilometer per uur gereden worden.

Bij veruit de meeste trajecten is de reistijd gelijk gebleven of zelfs licht (met enkele procenten) toegenomen

Rapport Algemene Rekenkamer

Rijbeleving

Het Nederlandse kabinet vindt dat de ‘130' beter aansluit op de ‘rijbeleving’ van de automobilist. Het zou de reistijd verkorten met maximaal 8 procent, was ooit de verwachting. Dat blijkt achteraf veel te optimistisch ingeschat, toont een data-analyse op gegevens van Rijkswaterstaat aan.

Er zijn enkele wegen waar de beoogde reistijdwinst wel wordt behaald, maar bij veruit de meeste trajecten is de reistijd gelijk gebleven of zelfs licht toegenomen. Ook verschilt het beeld nauwelijks als de situatie voor en na de snelheidswijziging wordt vergeleken.

Nutteloos

Kortom: de snelheidsverhoging van 100 kilometer of 120 kilometer per uur naar de nieuwe norm, 130 kilometer per uur, was op het leeuwendeel van de trajecten nutteloos. De Rekenkamer wijst daarvoor geen oorzaken aan, maar waarschijnlijk heeft de sterke economische groei en het toegenomen aantal files de afgelopen jaren de reistijdwinst vrijwel geheel teniet gedaan.  
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.