Meerderheid Belgen vindt dat er te veel migranten zijn

61 procent van de Belgen is van mening dat er te veel migranten zijn in ons land. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos bij 17.533 inwoners van 24 ontwikkelde landen. België prijkt daarmee op de vijfde plaats van de meest migrant-onvriendelijke landen.

Enkel in Turkije, Italië, Rusland en Zuid-Afrika vinden meer mensen dat er te veel migranten zijn. In 2011 oordeelde 50 procent van de Belgen dat er te veel nieuwkomers waren. Een meerderheid van de Belgen, 58 procent, vindt dat de immigratie een negatieve invloed heeft op ons land. Door de nieuwkomers is het ook moeilijker om een job te vinden, denkt 52 procent van de Belgen. 56 procent van de Belgen gelooft dat de migranten de dienstverlening van de overheid belasten.

België komt als een van de meest migrant-onvriendelijke landen uit het onderzoek. Zo vindt gemiddeld meer dan 20 procent van de ondervraagden in de 24 onderzochte landen dat migranten een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het land. In België is dat amper 12 procent.

In Duitsland, dat de grootste toevloed van migranten in Europa kent, denkt 43 procent dat er te veel migranten zijn.

Het is de vierde keer, na 2011, 2013 en 2014, dat het onderzoek wordt uitgevoerd. In België werden ongeveer 500 respondenten tussen 16 en 64 jaar online bevraagd. Andere deelnemende landen zijn: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije, India, Israël, Italië, Japan, Mexico, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Spanje, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

De migratie in de wereld is twee jaar geleden gestegen tot 230 miljoen mensen, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. In 1990 waren het nog 150 miljoen mensen.