Meer Indiërs met een gsm dan toegang tot een toilet

India moderniseert in sneltempo en daarbij worden prioriteiten wel eens uit het oog verloren, blijkt uit een studie van de United Nations University. Zo hebben vandaag meer Indiërs een eigen gsm dan toegang tot een toilet en ander behoorlijk sanitair.

366 miljoen Indiërs hebben een eigen toilet en 563 miljoen betalen een gsm-rekening. "Het is cynisch om vast te stellen dat vandaag ongeveer de helft van de Indiërs een gsm heeft maar zich geen sanitair met toilet kan veroorloven", zegt Zafar Adeel, directeur van de United nations University. En het aantal Indiërs met een gsm blijft nog toenemen. Vandaag hebben 45 op 100 Indiërs mobiele telefoon.

In 2000 engageerden wereldleiders zich tijdens een vergadering van de Verenigde Naties om de helft van de wereldbevolking tegen 2015 te voorzien van het elementaire sanitair waaronder een toilet. Toegang tot proper sanitair is immers een sleutelelement tot verbetering van de volksgezondheid in gebieden met vervuild drinkwater.

Uit een rapport van de wereldgezondheidsorganisatie blijkt immers dat tien procent van alle ziektes in de wereld veroorzaakt worden door een gebrek aan schoon drinkwater. "Investeren in sanitair loont de moeite. Elke drie dollar die daaraan besteed wordt, levert een return op van 43 dollar door het drukken van de uitgaven voor ziekenzorg", besluit Adeel. (vsv)