Meer geld voor Nasa, defensie en anti-immigratiemuur, besparen op gezondheidszorg en sociale zekerheid: begroting 2021 lijkt op herverkiezingscampagne Trump

AP
De begroting 2021 waarmee Trump op zeven maanden voor de verkiezingen uitpakt, heeft veel van een verkiezingscampagne. Er zijn overdreven optimistische verwachtingen en de rode loper ligt uit voor het leger want defensie mag weer groeien. De hulpprogramma's voor de armste lagen van de bevolking worden dan weer ingekrompen. 

Hoewel waarnemers denken dat de verwachte groei voor de economie van de VS niet boven de twee procent komt, baseert Trump zijn begroting op een verwachte groei van drie procent voor de komende 15 jaar. Zoiets is nooit vertoond in de geschiedenis van de VS, ook niet in de welvarende sixties. Het evenwicht in de begroting voorziet Trump niet langer tegen 2030 maar tegen 2035.

Voor defensie, dat weer mag groeien sinds Trump is aangetreden, is er een groei van 0,3 procent voorzien wat uitkomt op een bedrag van iets meer dan 740 miljard dollar. Twee miljard wordt uitgetrokken voor de anti-immigratiemuur die Trump wil opzetten aan de grens met Mexico. De Nasa krijgt weer 12 procent meer middelen en daarmee moeten er weer Amerikaanse astronauten op de maan landen tegen 2024. 

De besparingen dan, die vallen vooral bij de terugbetalingen voor medicijnen te noteren, de toelagen voor gehandicapten en de programma's voor voedselhulp. Buitenlandse hulpprogramma's worden teruggedraaid met 21 procent. Volgens Russel Vought zal de begroting nochtans de sociale zekerheid en dus de pensioenen en de ontvangers van Medicare (voornamelijk zieke bejaarden) sparen. "We hebben de prioriteit gegeven aan de defensie van ons land", aldus Vought. "En niet langer voor het financieren van een standbeeld van Bob Dylan in Mozambique of geld voor het oprichten van een cricketliga in Afghanistan." 

President Trump zelf voegde er maandag nog aan toe dat het hoog tijd wordt dat de VS een nieuw handelsakkoord sluiten met de Europese Unie. "De EU heeft ons slecht behandeld", aldus Trump. Hij roept de Europese lidstaten ertoe op om de markten open te zetten voor Amerikaanse (landbouw)producten. 
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  Voor al die mensen die het niet begrijpen.. (the Economist) 86% van de Amerikaanse bevolking, hebben een beter leven dan 4 jaar geleden.

 • guido Bervoets

  Ik begrijp echt niet dat werkende Amerikanen Trump blijven verdedigen? Zijn muur wordt niet betaald door de Mexicanen maar door de belastingbetaler. De staatsschuld en de begroting blijven uit de voegen barsten ondanks de gunstige economie. De gezondheidszorg en het weinige sociale zekerheid dat er bestaat worden afgebouwd ten gunste van atoomwapens en defensie. Er is nog geen enkele ex-mijnwerker die werk heeft en de boeren in de MidWest zitten op droog zaad door de handelsoorlogen.

 • guido Bervoets

  U zou er van verstomd staan hoeveel werkende Amerikanen ondanks het hebben van een job - of meerdere - aangewezen zijn op Medicaid en voedselbonnen. Die mensen gaan nog op hun neus kijken. Als versterken van NASA, defensie, nog meer atoomwapens en het bouwen van een muur de weg vrijmaken voor een nieuwe ambtstermijn terwijl de bevolking op droog zaad wordt gezet, zijn de Amerikanen nog dommer dan ik dacht. Ik leer dagelijks bij over de menselijke aard.

 • Michael Aerts

  Ik stel voor dat mensen dit beleid voor rijken, wapens en muren zo schitterend vinden naar daar verhuizen. Neem wel je spaarpotje mee voor dokters, en tandartskosten.

 • Johan Goris

  Er mag best een goede handelsakkoord gemaakt worden met de USA. Maar de USA moet nu niet schijnheilig doen alsof zij het buitenland zo goed behandelen. Trump zegt toch steeds : America first. Wel dan mogen we toch ook zeggen : Europe first.