Meer dan miljoen kinderen levensbedreigend ondervoed in Zuid-Soedan

Een moeder geeft haar zoontje te drinken in een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan. (Archiefoto.)
AFP Een moeder geeft haar zoontje te drinken in een vluchtelingenkamp in Zuid-Soedan. (Archiefoto.)
Bijna drie miljoen kinderen in Zuid-Soedan hebben ernstige voesdelonzekerheid en meer dan een miljoen kinderen zijn levensbedreigend ondervoed. Meer dan de helft van de kinderen in Zuid-Soedan lijdt onder het conflict in het land. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, in het rapport 'Childhood under Attack'. 

Unicef roept op tot giften om cruciale hulp te kunnen bieden. Voor volgend jaar heeft Unicef 183 miljoen dollar nodig, waarvan momenteel 141 miljoen dollar tekort is. 

Volgens Unicef hebben in Zuid-Soedan 2,4 miljoen kinderen hun eigen huis moeten ontvluchten, gaan er 2 miljoen niet naar school waardoor slechts 1 op de 13 kinderen het basisonderwijs afmaakt, lijden zowat 900.000 kinderen aan psychische klachten en zijn 19.000 kinderen gerekruteerd als kindsoldaat.
Sinds het begin van het conflict in Zuid-Soedan in 2013 zijn meer dan 2.300 kinderen gedood of verwond, en zijn honderden incidenten van verkrachtingen en seksueel geweld tegen kinderen gemeld.

Veilige omgeving

"Deze kinderen hebben met spoed een veilige omgeving nodig", zegt Leila Pakkala, regiodirecteur van Unicef in Oost- en Zuidelijk Afrika. De humanitaire organisaties hopen op een snelle uitvoering van het recentelijke presidentiële bevel om ongelimiteerde toegang te krijgen tot diegenen met ernstige behoefte aan hulp.

Zuid-Soedan is één van de gevaarlijkste landen ter wereld voor hulpverleners. Sinds het conflict begon zijn er 95 hulpverleners gedood, van wie 25 dit jaar. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marcel Vanalderweireldt

  'Kweken' is inderdaad de juiste term als het gaat om de mensonwaardige geboortes die in die landen plaatsvinden. De konijnen hebben nog meer verstand. Als je een kind geen eten kunt geven, breng er dan geen ter wereld!

 • Patrick Kelchtermans

  In Afrika wemelt het van de corrupte krijgsheren en leiders met grootheidswaanzin. Met een brede glimlach op het gezicht laten ze hun eigen volk creperen en van de oorlogen in hun land worden zijzelf en hun vriendjes uit de wapenindustrie alleen maar nog rijker. Ingezamelde hulpgoederen worden vaak niet uitgedeeld maar verkocht - met mijn eigen ogen gezien - en ingezameld geld blijft plakken aan de vette vingers van de plaatselijke elite. Logisch dat mensen cynisch worden en minder vrijgevig.

 • Chris Devlaeminck

  Moest al het geld dat in de rijke landen gespendeerd wordt aan kinderen met gedragsstoornissen gebruikt worden om de ondervoede kinderen in Zuid-Soedan te helpen? Zou dat niet veel beter besteed zijn?

 • Yves Van Rossem

  Jammer, maar je kunt ook niet alle problemen in de wereld oplossen ... Als men ginds hun geld liever uitgeeft naar wapens en andere onbenulligheden dan is dit ook hun probleem ... of gaan we deze vluchtelingen ook opvangen?

 • Raphael Coryn

  Moest al het geld dat ooit al opgehaald is daadwerkelijk aan hen gespendeerd zou zijn geweest dan waren er geen tekorten maar ja er verdwijn teveel langs de verkeerde kant. Ik geef geen geld meer.