Meer dan honderd klimaatactivisten gearresteerd in Londen

Klimaatactivisten op de Waterloo-brug in Londen.
EPA Klimaatactivisten op de Waterloo-brug in Londen.
In Londen zijn 113 mensen gearresteerd na protesten onder leiding van de beweging Extinction Rebellion, die de stad gisteren lamlegden. Duizenden mensen blokkeerden toen enkele symbolische plaatsen. De groep eist dat de uitstoot van broeikasgassen wordt gereduceerd, en wil nog enkele dagen actie voeren.

 De klimaatactivisten van Extinction Rebellion blokkeerden een vijftal toeristische trekpleisters in Londen: Marble Arch, Oxford Circus, Waterloo Bridge, Parliament Square en Piccadilly Circus. Ze eisen dat de regering actie onderneemt om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. Ook willen ze dat er een burgerraad komt in klimaatzaken en dat de regering de klimatologische en ecologische noodtoestand uitroept.

Afgelopen nacht bleven de activisten de symbolische plaatsen blokkeren, ook al mochten ze volgens de politie alleen in het gebied van Marble Arch blijven. Ook vandaag zijn de protesten nog steeds gaande.

113 arrestaties

De meerderheid van de arrestaties was op basis van de schending van de openbare orde en belemmering van het verkeer, verklaarde de Londense politie. Het betrof ook een vijftal activisten die werden gearresteerd na het vernielen van de ingang van het hoofdkantoor van oliegigant Shell.

Volgens James Fox, woordvoerder van de Extinction Rebellion, vonden de arrestaties vooral plaats op de Waterloo Bridge, waar demonstranten zich aan voertuigen en aan elkaar vastgebonden, soms met U-vormige fietssloten.

“We zullen het gebied blijven bezetten tot de regering luistert”, zei Fox vanmorgen. “Velen van ons zijn bereid om onze vrijheid op te offeren voor deze zaak.”

Nog steeds hinder

Ook vandaag is er op verschillende plaatsen hinder. De Londense busdienst meldde op Twitter dat verschillende lijnen in het centrum van de hoofdstad op dinsdagochtend nog steeds onderbroken waren.

De beweging zegt dat er in meer dan 80 steden in 33 landen initiatieven waren en wil nog tot 29 april acties voeren, meldt BBC.

Klimaatactivisten bezetten delen van Londen.
Photo News Klimaatactivisten bezetten delen van Londen.
Betogers logeerden in tentjes aan Oxford Circus.
AFP Betogers logeerden in tentjes aan Oxford Circus.
Activisten op de Waterloo Bridge.
EPA Activisten op de Waterloo Bridge.
De weg nabij Marble Arch werd geblokkeerd.
AFP De weg nabij Marble Arch werd geblokkeerd.
Klimaatdemonstranten in Londen.
Photo News Klimaatdemonstranten in Londen.
Activisten in een bootje op de Thames.
REUTERS Activisten in een bootje op de Thames.6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Mark Broeckx

  wat een moedige mensen!

 • Matteo Delahaye

  niets nieuws onder de zon; oude wijn in een andere zak; zelfs het logo scheelt niet veel van de oude anarchistische garde. Ze moeten toch iets kunnen vernielen he. Jammer wel dat het onder de paraplu van het klimaat en milieu moet, doet hun zaak geen goed, integendeel. Niemand kan daar sympathie voor opbrengen...

 • Moehmena Rahous

  De 16-jarige Zweedse klimaat-activiste Greta Thunberg maakt goedgelovige mensen knettergek, geholpen door de media. Escalerend geweld om de mensheid te redden van een ingebeelde 'klimaat-apocalyps' is geen haar beter dan wat IS doet met de mensheid te redden van een ingebeelde 'slechte-wereld-apocalyps'.

 • karel vandamme

  Nog maar eens bewijs dat vele actiegroepen betogen en blokkeren verwarren. Blokkeren zorgt er voor dat je geen respect krijgt voor de actie, die je onderneemt... je ziet dit zoveel bij acties van vb. de vakbonden en toch leren ze er niet van.

 • rik cappelle

  Mooi ….en doe er nog maar een paar honderd bij.