Meer dan helft leden outlaw-motorclubs veroordeeld voor geweld

anp
Meer dan de helft van de leden van zogeheten outlaw-motorclubs in Nederland is ooit veroordeeld voor een geweldsmisdrijf. Een op de drie leden met een strafblad heeft bovendien meer dan tien veroordelingen achter zijn naam staan.

Vooral leden van de clubs Satudarah, No Surrender, Hells Angels, Bandidos - deze clubs zijn allen ook actief in België -  en Trailer Trash scoren hoog in misdaadcijfers. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden dat vandaag wordt gepresenteerd.

Naast geweld maken leden van de clubs zich in grote aantallen schuldig aan vermogensdelicten (ook ruim de helft), drugshandel en verboden wapenbezit (een derde). Het onderzoek vond plaats onder ruim 1.600 bij politie geregistreerde leden van de clubs en bijna 500 leden van zogeheten supportclubs. Hoe volledig het bestand is, kan onderzoeker en hoogleraar criminologie Arjan Blokland niet zeggen.

"Maar je zult hooguit een kleine correctie moeten toepassen. Iedereen die ooit door een wijkagent is aangemeld of staande is gehouden bij een verkeerscontrole, staat op de lijst."

Aanzienlijk gegroeid

De uitkomsten bevestigen een eerder onderzoek uit 2014, waarin de misdaden van een kleinere groep leden werden bekeken. Sindsdien zijn veel motorclubs aanzienlijk gegroeid. Blokland denkt dat een verbod op motorclubs, waar justitie momenteel werk van maakt, zinvol kan zijn. "Ik durf niet te voorspellen of de leden zich daadwerkelijk minder crimineel zullen gedragen. Maar feit is dat ze de jasjes en uitstraling van hun clubs op dit moment nadrukkelijk inzetten bij het plegen van delicten."
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Bernardo Conradi

  Laat die losers toch gerust.

 • pascal van hal

  Die mannen misdoen niks die hebben gewoon een eigen mening over het systeem vrije menings uiting

 • Erwin Stok

  outlaw??? hallo, dat is toch buiten de wet staan hé! En als men zulke mensen met zo'n geweten gigantisch strafblad en gevaar vrij laat rondrijden, aan wie is het gelegen dan? Ja, inderdaad aan Justitie die zulke criminelen niet in de cel steekt of houdt! Bang? misschien wel!

 • ikke 2507

  Dit soort organisaties verbieden heeft geen enkel nut. Het enige dat je dan bereikt is dat ze nog meer "ondergronds" gaan en dat de politie diensten het beetje controle dat ze nu hebben volledig verliezen.