Meer dan dertig Turkse militairen gedood in Syrië, Washington veroordeelt “walgelijk offensief”

Rookpluimen boven de stad Saraqib in het oosten van de Syrische provincie Idlib.
AFP Rookpluimen boven de stad Saraqib in het oosten van de Syrische provincie Idlib.
Zeker 33 Turkse militairen zijn omgekomen door een luchtaanval in de Syrische provincie Idlib. Dat zegt de gouverneur van de zuidelijke Turkse provincie Hatay, die grenst aan Syrië. De aanval zou volgens Ankara zijn uitgevoerd door het Syrische regeringsleger of door Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad. NAVO-voorman Jens Stoltenberg en de VS hebben “het walgelijke offensief” in Idlib veroordeeld.

Turkije reageerde na de luchtaanval met artilleriebombardementen op stellingen van het Syrische regeringsleger. Dat meldden overheidsfunctionarissen aan staatspersbureau Anadolu.

Bronnen zeggen dat de Turkse president Erdogan en zijn staf vanwege de aanval crisisberaad hebben gehouden. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu belde bovendien met NAVO-voorman Jens Stoltenberg over de situatie in Idlib. Volgens Stoltenberg zit het regime van Bashar al-Assad achter het geweld. Bij monde van zijn woordvoerder riep hij “het Syrische regime en zijn bondgenoot Rusland” op hun offensief in Idlib te staken.

“Walgelijk offensief”

Ook de VS eisen dat het Syrische regime en Rusland hun “walgelijke” offensief in de Syrische provincie Idlib staken. “We staan naast onze NAVO-bondgenoot Turkije en blijven roepen om een onmiddellijk einde aan dit walgelijke offensief van het Assad-regime, Rusland en door Iran gesteunde strijdkrachten”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat zich baseert op lokale bronnen, meldde eerder dat zeker 34 Turkse militairen zijn gedood in Idlib. Daar hebben opstandelingen die tegen Assad vechten na een burgeroorlog van negen jaar hun laatste bolwerk.

Het leger van Assad rukt de laatste weken steeds verder op in Idlib. Dat offensief heeft geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije, dat al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt. Zo’n 950.000 mensen zouden op de vlucht zijn voor het geweld.

Situatie escaleert steeds verder

De situatie escaleerde de afgelopen tijd steeds verder. Het Turkse leger bemant observatieposten in Idlib en is herhaaldelijk onder vuur genomen. Dat leidde tot vergeldingsacties tegen Syrische regeringstroepen.

President Erdogan maakte eerder op donderdag nog melding van drie gesneuvelde militairen. Hij heeft Syrië eerder gesommeerd troepen voor het eind van de maand terug te trekken en waarschuwde dat zijn land anders zal ingrijpen.

Rusland beschuldigt Turkije juist van het steunen van “illegale gewapende groepen”.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jef Joossens

  Khalid, er is wel een groot verschil. De Navo ging strijden tegen terroristen en Turkije strijdt met de Terroristen.

 • Khalid Bhatti

  Het gaat om veiligheid van Europese landen, zoals je zegt over NAVO, NAVO had ook niks te zoeken in Afghanistan en Irak

 • Ronny Biesen

  De Turken gebben daar ook niets te zoeken. Ze zijn gesneuveld voor de hoogmoedswaanzin van 1 man: Erdogan.

 • Karel Van Geel

  De NAVO heeft niets te maken met de Turkse gek en Moslimextremist want de burgers van de NAVO landen zullen niet toelaten dat er ook maar één druppel NAVO bloed vergoten wordt om dictator Erdogan te helpen. Hij heeft aangevallen, dat hij zijn mesthoop maar zelf oplost.

 • jef Joossens

  Laat hem zijn oorlog tegen Rusland maar beginnen, de Navo mag en kan zich hier niet mee bemoeien. Dat de Amerikaan wil dat we de Turken steunen is normaal, het is hun natte droom om Assad weg te krijgen maar dat is buiten de kracht van Rusland gerekend. Als Puttin een keer met zen ogen knippert schiet er van Turkije niets meer over.