Meer dan 800 mensen opgepakt bij razzia's tegen PKK in Turkije

De pro-Koerdische oppositiepartij ontkent elke betrokkenheid met terroristische groeperingen en zegt dat ze het slachtoffer is van een heksenjacht door president Recep Tayyip Erdogan.
epa De pro-Koerdische oppositiepartij ontkent elke betrokkenheid met terroristische groeperingen en zegt dat ze het slachtoffer is van een heksenjacht door president Recep Tayyip Erdogan.
Bij razzia's tegen de verboden Koerdische afscheidingsbeweging PKK in verschillende Turkse provincies zijn vandaag 834 mensen opgepakt. Dat meldt het Turkse persagentschap DHA op aangeven van de politie in Ankara. Daarnaast werden ook verschillende wapens en munitie in beslag genomen.

Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse zaken werden vorige week ook al 520 mensen met vermoedelijke banden met PKK gearresteerd. Tegen 26 anderen loopt nog een aanhoudingsmandaat.

Ook de pro-Koerdische oppositiepartij HDP blijft een doelwit in Turkije. In de zuidoostelijke provincie Gaziantep heeft de politie verschillende politici van die partij opgepakt, zo meldt de provinciegouverneur.

De Turkse regering ziet de HDP als een verlengstuk van de PKK. De partij zelf ontkent echter elke betrokkenheid met terroristische groeperingen en zegt dat ze het slachtoffer is van een heksenjacht door president Recep Tayyip Erdogan. De partij is namelijk tegen de uitbreiding van diens macht. Intussen zitten in Turkije 11 HDP-parlementsleden in de cel.