Meer dan 70.000 Syriërs op de vlucht in 48 uur

Turkse inval in Syrië

AP
Volgens humanitaire organisaties van de Verenigde Naties zijn sinds het begin van het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië binnen 48 uur meer dan 70.000 mensen ontheemd geraakt. De meeste mensen zijn gevlucht uit de regio's Ras al-Ain en Tall Abjad, zo rapporteert het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) in Genève.

De organisaties maken zich grote zorgen over een escalatie van het geweld. De Turkse regering heeft beloofd alles te doen wat in haar macht ligt om burgers te beschermen en te voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan burgers, aldus de VN-coördinator voor noodhulp, Mark Lowcock, in Ankara. Maar volgens de VN werden onder andere al de watervoorziening, dammen, energiecentrales en olievelden getroffen door de grondaanvallen van Turkse troepen of groepen die dicht bij het Turkse leger staan, zo zegt een woordvoerder.

De meldingen over hoge criminaliteit en geweld komen uit regio's in het noordoosten van Syrië die al geruime tijd in handen zijn van Turkse troepen of groepen die met hen verbonden zijn, zoals Afrin of al-Bab. Mensen die beschuldigd worden van steun aan Koerdische groepen worden misbruikt en ontvoerd, en huizen worden geplunderd. In Raqqa hebben de lokale autoriteiten ondertussen vier opvangcentra opgericht voor mensen die ontheemd zijn geraakt, zo meldt het Wereldvoedselprogramma. 

"De militaire operaties in het noordoosten van Syrië zullen de toch al gespannen humanitaire situatie waarschijnlijk nog verergeren", waarschuwde Najat Rochdi, speciale gezant van de VN voor Syrië. 

Lees ook: De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik vraag me dus af wie het vuile werk daar doet voor Assad die de stilte bewaart.

 • Gino Denil

  Er zijn ook Syrische Koerden en ook Syrische christenen. Beide worden nu geviseerd, Mehmet Caliskan.En dat huurlingenleger bestaat uit jihadisten die uit zijn op wraak. Europa zou toetreding tot de EU en visumvrij reizen definitief in de prullenmand mogen gooien. En een economische boycot tegen het regime van Erdogan uitvaardigen.

 • Mehmet Caliskan

  Ik begrijp niet waarom hier alleen propaganda van de Koerden word weergegeven dat land is van Syriërs en altijd geweest tot dat Amerikanen en Europeanen de ene hebben bewapend en de anderen hebben geholpen en hen hebben verdreven uit hun eigen land dat is de waarheid en niet anders voor diegenen het niet wisten.

 • Erik Moens

  Eerst IS nu Erdogan... Allebei even grote misdadigers. Hebben die mensen nog niet genoeg afgezien dan?

 • frans Venloo

  Schande Erdogan maar ja het geweld is een vriend van U ook in eigen land .