Meer dan 600 bootvluchtelingen in één nacht gered op Middellandse Zee

Twitter @MSF_Sea
Bij zes verschillende reddingsacties op de Middellandse Zee zijn 629 migranten gered. Na "een bijzonder stresserende nacht" zijn die mensen nu aan boord van het reddingsschip 'Aquarius', zo meldt hulporganisatie Artsen zonder Grenzen via Twitter. Onder de geredde mensen bevinden zich 123 niet-begeleide minderjarigen, 11 kinderen en 7 zwangere vrouwen.

Bijzonder kritiek was de situatie bij het evacueren van twee opblaasboten, toen een van de boten in het duister stuk ging en meer dan 40 mensen in het water belandden. Na de redding van 229 vluchtelingen nam de Aquarius nog eens 400 anderen aan boord, die eerder door de Italiaanse marine, kustwacht en vrachtschepen gered waren. 

De nieuwe Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini heeft er vandaag mee gedreigd geen boten met geredde bootvluchtelingen meer toe te laten als Malta zich niet ontfermt over honderden mensen die door een ngo gered werden. Dat melden de Italiaanse media.

De Maltese autoriteiten zouden eerder deze week geweigerd hebben om een Duits reddingschip bijstand te bieden toen het schip met 119 migranten aan boord in de problemen kwam door slecht weer. Malta ontkent dat, en liet weten steeds met respect voor de internationale conventies te handelen. Het schip kon uiteindelijk aanmeren in Sicilië. 

Geen toegang

Salvini zou vervolgens een brief geschreven hebben naar de Maltese autoriteiten waarin staat dat hij zich genoodzaakt voelt om de Italiaanse havens te sluiten indien 629 migranten die door de Franse ngo SOS Méditerranée gered werden, geen toegang krijgen tot de haven van Valetta. 

Een woordvoerder van de Maltese overheid liet weten nog geen communicatie te hebben ontvangen van Salvini, maar "dat Malta niet de coördinerende of competente autoriteit" is in de zaak. De reddingsactie in kwestie vond namelijk plaats in de Libische zoek- en reddingszone, die wordt gecoördineerd door de Italiaanse reddingsdiensten. Malta heeft dan ook absoluut geen verplichting om zich over de migranten te ontfermen, klinkt het.

Salvini, eveneens de leider van de extreemrechtse Lega, stelt zich erg vijandig op tegenover migranten. Vrijdag nog vroeg hij aan de NAVO om Italië te beschermen, omdat het land "vanuit het zuiden aangevallen wordt". "Als iemand denkt dat we geen spier gaan vertrekken nu we voor een nieuwe zomer van aanmeringen, aannmeringen en nog eens aanmeringen staan, dan is dat niet wat ik ga doen", zei hij aan journalisten.
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerrit Mangé

  Ik ben dit 'nieuws' stilletjes moe gelezen, zou liever eens lezen dat er effectief iets word aan gedaan door Europa om die allemaal terug te zenden waar ze vandaan komen . Als ze uit Libië komen zet ze dan daar terug op het strand. Het is niet aan ons om uit te zoeken wie uit welk land komt en of we daar wel een verdrag mee hebben.

 • Hugo Van Vlaanderen

  Ongeveer 20% van de wereldbevolking leeft zo goed als wij. dit wil zeggen dat op de 7 miljard mensen er 5.7000.000. het slechter hebben, zullen we ze allemaal binnenhalen.

 • Hugo Van Vlaanderen

  Ongeveer 20% van de wereldbevolking leeft zo goed als wij. dit wil zeggen dat op de 7 miljard mensen er 5.7000.000. het slechter hebben, zullen we ze allemaal binnenhalen.

 • Willy De Vidts

  Ze mogen naar Denderleeuw komen. Dank zij de Congolese invasie van leefloners telt de gemeente nu reeds meer dan 20.000 inwoners en krijgen de schepenen en burgemeester een extra loonsverhoging. Ook Ninove zit smachtend te wachten op immigranten. En de jonge Vlaamse mensen, die verliezen hun werkloosheidsuitkering en moeten hun plan maar trekken.

 • Erwin Vandriessche

  Ze steken ze extra in gammele bootjes om zo gered te worden en de EU te kunnen betreden voor een gesponsord leven. Neen, terug de boot op en terug ermee! Genoeg is genoeg, binnenkort zit geheel Afrika hier voor een beter leven op onze kosten, terwijl wij alsmaar armer worden, langer moeten werken om de staatskas te spijzen. Gedaan moet het zijn!