Ga naar de mobiele website
^ Top

Meer dan 50 jaar na hun uitroeiing weer wolven in Polen

thinkstock
In het nationaal park Kampinos, het tweede grootste nationale park van Polen, keert de wolvenpopulatie stilaan terug nadat ze daar in de jaren 1960 in opdracht van de overheid was geruimd.

Meer dan vijftig jaar geleden gaf de communistische Poolse regering de opdracht om de wolven in het Kampinospark uit te roeien, omdat ze gevaarlijk zouden zijn. De overheid betaalde de inwoners voor elk geschoten dier. De laatste wolvenroedel in het park werd gedood in 1964.

Vandaag worden de dieren echter in toenemende weer waargenomen in het park. "We zijn heel blij," zegt Magdalena Kami¿ska, woordvoerster van het natuurgebied. "Het feit dat wolven teruggekeerd zijn naar ons park, waar ze in de jaren 1960 volledig verdwenen waren, betekent dat de natuur in goede gezondheid is en zichzelf vernieuwt."

Medewerkers van het park spotten de eerste wolf in 2013, maar het dier was gewoon op doortocht. Ondertussen zijn er verschillende wolven die zich in park lijken gevestigd te hebben, aldus Kami¿ska.

De wolf, die in West-Europa nog amper voorkomt, werd door Polen in de jaren 1990 op de lijst van bedreigde diersoorten gezet nadat dierenrechtenactivisten, waaronder filmster Brigitte Bardot, hierom actie voerden. De maatregel droeg ertoe bij dat de dieren in sommige regio's opnieuw geïntroduceerd werden. Ondertussen leven er ongeveer 1000 wolven in Polen.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug