Meer dan 50 Houthi-rebellen gedood bij gevechten in Jemen

Archiefbeeld.
AP Archiefbeeld.
In de stad Hodeida, in het westen van Jemen, zijn sinds gisteren al tientallen Houthi-rebellen om het leven gekomen bij gevechten en luchtbombardementen. Dat hebben de lokale medische diensten bekendgemaakt.

In de havenstad Hodeida, die gecontroleerd wordt door de rebellen, vinden sinds donderdag zware gevechten plaats. De coalitie, onder leiding van Saudi-Arabië, voert ook luchtaanvallen uit op de stad.

Gisteren werd het geweld nog verder opgevoerd. Volgens bronnen bij de medische diensten zijn sindsdien al zeker 53 sjiitische Houthi-rebellen gesneuveld. Er zijn ook tientallen strijders gewond geraakt. In de ziekenhuizen in Aden en Mokka, twee steden die gecontroleerd worden door de regering, klinkt het dat er aan de zijde van het leger ook dertien soldaten gestorven zijn.

In het straatarme Jemen woedt al sinds 2014 een burgeroorlog, die volgens schattingen van de VN al aan minstens 28.000 mensen het leven heeft gekost. Sjiitische Houthi-rebellen vechten er tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatsten krijgen sinds 2015 luchtsteun van de Arabische coalitie onder leiding van het soennitische Saudi-Arabië. 

Later deze maand wil de VN de oorlogvoerende partijen rond de tafel brengen, nadat een poging om vredesgesprekken te organiseren in september in Genève mislukte. De onderhandelingen in Koeweit liepen in 2016 ook al stuk.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gust Trentels

    Maar nee Frans laat ze mekaar toch kapot maken.

  • Gerard Braeckmans

    Voeg die 50 dan bij de andere 28000 die al omgekomen zijn.

  • Frans Peeters

    Het is wel een vreemd land SA dat aanvallen uitvoert op het plaatselijke bevolkingsleger er moet een VN veroordeling komen op de oorlogsmisdadigers SA met als bondgenoot VS met alle gevolgen