Meer dan 5.000 dromedarissen gedood in Australië omdat ze bedreiging zijn voor watervoorraden

Dromedarissen vormen een bedreiging voor de watervoorraden in Australië.
Getty Images/iStockphoto Dromedarissen vormen een bedreiging voor de watervoorraden in Australië.
Schutters aan boord van helikopters hebben in Australië meer dan vijfduizend in het wild levende dromedarissen gedood in een campagne om het gevaar in de dijken dat deze dieren voor de bevolking vormen in de context van de droogte die het eiland geselt. Dit hebben de autoriteiten vandaag meegedeeld.

Plaatselijke gezagsdragers van de deelstaat Zuid-Australië zeggen dat "extreem aanzienlijke" troepen dromedarissen op zoek naar water en voedsel meer en meer bewoonde zones naderden. Zij vormden een bedreiging voor de voorraden van dorpen, en veroorzaakten bovendien schade en zij waren een gevaar voor automobilisten.

Het eiland kende in 2019 zijn warmste en droogste jaar ooit. Dit leidde niet alleen tot de dramatische bosbranden die in sommige gebieden nog steeds woeden, maar ook tot watertekorten op veel plaatsen.

Het afslachten in de door aboriginals bestuurde gebieden van de Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) in het extreme noordwesten van de deelstaat duurde vijf dagen en nam zondag een einde, zei directeur-generaal Richard King van de APY-gebieden waar ongeveer 2.300 mensen wonen.

"Wij begrijpen de bezorgdheid van de voorvechters van de dierenzaak. Maar er is veel desinformatie over het werkelijke leven van de niet-endemische wilde dieren, in één van de meest dorre en afgelegen plaatsen" op de planeet, aldus King in zijn communiqué. Hij benadrukte dat zijn eerste opdracht als bestuurder erin bestaat de kostbare watervoorraden te beschermen en het leven van iedereen te beschermen.

Watervoorraden besmet

De directeur-generaal legde uit dat verzwakte dromedarissen dikwijls in waterputten verzeild raken en er zelfs sterven, waardoor de voor de bewoners en wilde fauna kostbare watervoorraden besmet raken.
Gezagsdragers van de APY hebben het Franse persbureau AFP gezegd dat in de campagne meer dan vijfduizend dromedarissen zijn gedood.

De dromedaris heeft in de jaren 1840 door toedoen van de kolonisten zijn intrede gedaan in Australië, ten behoeve van exploratie of transport vooraleer er spoorwegen verrezen. Australië zou het land zijn met de grootste populatie aan in het wild levende dromedarissen. Officiële schattingen gewagen van een miljoen dieren in de uitgestrekte woestijnen van het binnenland.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • an van den put

  der komt een moment dat alle dieren uitgeroeid worden, door de mens. ma wa gaat er gebeuren wanneer het onder de mensen opgelost moet worden? wat er ooit aan zit te komen.

 • Frans Van Hoyweghen

  Daar zijn ze al een paar jaar mee bezig, deze dieren zijn daar niet thuis en moeten van natuurbehoud weg dus afschieten.

 • Maria Arens

  Kan het idd barbaarser, de mens en zijn egoisme.

 • PHILIPPUS DE GEEST

  Maar een mens gaat voor

 • Steven Pardon

  Degoutant, wat zijn wij toch meer als anderen...?