Meer dan 30 doden bij aanval Amerikaanse drone op talibanbegrafenis in Afghanistan

Een Amerikaanse drone.
EPA Een Amerikaanse drone.
Bij een aanval van een Amerikaanse drone op de begrafenis van een talibanbevelvoerder zijn zeker 34 mensen om het leven gebracht. "Tientallen rebellen namen aan de begrafenis deel", zei de vicegouverneur van de provincie Khost, Abdul Wahed Pathan. Onder de slachtoffers zijn ook burgers, aldus de woordvoerder van de gouverneur, Mobariz Zadran.

"We hebben een commissie naar het gebied gestuurd, die het aantal gedode burgers moet verduidelijken", aldus Pathan. Burgerslachtoffers door droneaanvallen kostten de VS al veel sympathie in Afghanistan.

Volgens functionarissen namen talibanstrijders zaterdag de controle over het district Yamgan over, na een dag van gevechten. Officiële bronnen meldden dat daarbij drie soldaten en acht talibanstrijders omkwamen. Yamgan ligt in het noordoosten van het land en maakt deel uit van de provincie Badachsjan. Het gebied is dun bevolkt en was zelden inzet van gevechten met de taliban. De gouverneur van de provincie, Shah Wali Adib, bevestigde dat het district in handen viel van de taliban.