Meer dan 30 doden bij aanslagen in Irak

UNKNOWN

Bij nieuw geweld in Irak zijn minstens 32 mensen om het leven gekomen. Alleen al in de hoofdstad Bagdad stierven bij zelfmoordaanslagen tegen Iraakse veiligheidstroepen minstens 17 mensen; tientallen mensen raakten gewond.

Bomauto
Een dader blies zijn bomauto op in de centrale handelswijk Bab al-Mwadham aan de oever van de Tigris in de lucht. Daarbij werden 15 mensen gedood en raakten er 35 gewond. In het zuidoosten van de stad stierven bij een tweede aanslag met een bomauto op een andere controlepost twee burgers, drie anderen raakten gewond.

Brits geschut
In de Zuid-Iraakse stad Basra schoten gewapende mannen uit drie voertuigen een politiecommissaris en drie van zijn medewerkers/lijfwachten dood. Vier andere mensen werden in Basra gedood, toen Britse soldaten het vuur beantwoordden nadat hun steunpunt op de luchthaven van de stad met een raket was beschoten. Volgens een lid van het stadsbestuur werd door het Brits artilleriegeschut een woning vernield. Vier bewoners raakten gewond.

Lijken gevonden
In de omgeving van de noordelijke stad Samarra doode de explosie van een vrachtwagen volgens de politie zeven mensen, onder hen vrouwen en kinderen. Negen mensen raakten gewond. Eveneens in Samarra hadden Amerikaanse soldaten gistereneen graf met 14 lijken met op de rug gebonden handen ontdekt. Bij de slachtoffers, die met schoten in het hoofd waren afgemaakt, gaat het vermoedelijk om leden van de Iraakse veiligheidstroepen, aldus het Amerikaans leger. (belga/gb)