Meer dan 270 Indonesiërs gestorven nadat ze urenlang stemmen moeten tellen na verkiezingen

AFP
In Indonesië zijn meer dan 270 medewerkers aan de verkiezingen de afgelopen tien dagen overleden aan uitputting omdat ze te lang aan het werk gezet zijn om de stemmen te tellen van de verkiezingen van 17 april. Dat zegt de Kiescommissie van het 260 miljoen inwoners tellende land.

Alle stemmen van de verkiezingen in het Aziatische land moeten met de hand worden geteld. Een gigantische en tijdrovende klus, niet alleen om de stemmen uit het gigantische land te verzamelen, maar ook omdat de Indonesiërs voor het eerst ook drie verkiezingen combineerden: de presidentiële, parlementaire en regionale. In heel het land stonden 800.000 stembureaus voor 193 miljoen kiezers.

De medewerkers moesten in de dagen na de stemming nachtenlang zonder pauze doorwerken om de stemmen te tellen. Meer dan 2.000 medewerkers werden ziek door het lange werk, vaak in broeiend hete omstandigheden. Volgens de woordvoerder van de Kiescommissie stierven uiteindelijk 270 mensen door de uitputting. Hun familieleden zouden ongeveer 2.250 euro aan morele schadevergoeding krijgen, ongeveer gelijk aan een mimimumjaarloon in het land, schrijft de BBC.

Veel van de overledenen en zieken zijn tijdelijke medewerkers die zijn aangeduid als bijzitter of teller. Ze werden niet medisch getest voor hun werk, in tegenstelling tot gewone ambtenaren. Ziekenhuizen en medische posten in heel het land is nu opgeroepen extra aandacht te schenken aan lokale verkiezingsmedewerkers.

In de verkiezingen hebben zowel president Joko Widodo als oppositiekandidaat Prabowo Subianto de overwinning opgeëist. De eerste resultaten geven Widodo echter een voorsprong.

De definitieve winnaar zal pas op 22 mei bekendgemaakt worden.

AFP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hedwig Jacobs

  In een land waar 750 verschillende talen gesproken worden en waar er meer godsdiensten zijn dan over de hele wereld samen is het normaal dat het een soep is, dan heb je nog de meer dan 17.000 eilanden met allemaal hun eigen structuur, etnische spanningen zijn dan daar ook schering en inslag, maar geen nood wij gaan de zelfde weg op.

 • Louis Bouduin

  Dit is evenmin te bevatten als te geloven. 270 doden... en dan claimen sommige partijen ook nog de overwinning. Alsof dat dan nog een rol speelt. Gekke wereld.

 • Jens Vranckx

  we zijn niet meer dan vee in de ogen van politici. Dit is wel in het buitenlabd, maar zo zie je maar dat poilitiek over lijken gaat.

 • Liliane Maes

  Wauw! wat gaat die verkiezing voor die grote mannen toch boven die mensenlevens, walgelijk, triestig, wat een wereld!

 • frank versammen

  we leven in een walgelijke wereld rondom ons