Meer dan 200 vluchtelingen verdronken nabij Lampedusa

EPA
Bij nieuwe drama's met vluchtelingen voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa zijn zeker 203 doden gevallen. Dat meldt het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) bij monde van de Italiaanse woordvoerster Carlotta Sami, op basis van de getuigenissen van negen overlevenden die vandaag op Italiaans grondgebied zijn aangekomen.

Volgens de UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie (OIM) zijn zaterdag vanop een strand op 15 km van de Libische hoofdstad Tripoli vier rubberbootjes vertrokken, met honderden vluchtelingen uit "zwart Afrika", overwegend mannen maar ook tieners. De bootjes zouden in moeilijkheden zijn geraakt door stormweer tussen de kusten van Libië en die van het Italiaanse eiland Lampedusa. Er zou ook geen water en voedsel aan boord zijn geweest.

Gered door de Italiaanse kustwacht, kwam een eerste bootje maandag met 106 geredde mensen op Lampedusa aan. Van de opvarenden waren er 29 - de meesten tengevolge van koude - overleden.

Kind van 12

Vandaag bracht de kustwacht nog eens negen overlevenden aan land die vermoedelijk maandag door een koopvaardijschip zijn opgepikt. Twee van hen hadden zich op een tweede bootje bevonden en zeven op een derde. De vluchtelingen vertelden dat een bootje was gekapseisd, bij een ander was lucht ontsnapt.

Er zouden volgens de geredden 203 andere opvarenden zijn verdronken. De jongste zou twaalf jaar zijn geweest.

Er is geen nieuws over een vierde boot. De UNHCR en OIM gaan ervan uit dat de opvarenden vermist zijn gezien de storm die zij hebben moeten doorstaan. Het totaal aantal dodelijke slachtoffers kan aldus tot zeker 330 oplopen.