Meer dan 200 massagraven en duizend lichamen ontdekt in Irak: resultaat van meedogenloze geweld van IS

Leden van het Iraakse leger helpen de lichamen op te graven.
AFP Leden van het Iraakse leger helpen de lichamen op te graven.
In bepaalde regio’s in Irak, die tijdelijk onder controle stonden van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), zijn meer dan tweehonderd massagraven met duizenden lijken gevonden. Dat rapporteren de Verenigde Naties. 

Int totaal telt het rapport dat werd opgemaakt door het VN-mensenrechtenbureau 202 massagraven. En er heerst een vermoeden dat het er nog veel meer zullen zijn. Enkel de noordelijke en oostelijke regio’s Nineveh, Kirkoek, Salah al-Din en Anbar zijn in kaart gebracht. Andere gebieden moeten nog uitgekamd worden.

Het kleinst gevonden massagraf bevindt zich in West-Mosoel en bevat acht lijken. Het grootste massagraf is ten zuiden van Mosoel teruggevonden, met de resten van wellicht duizenden mensen onder wie mannen, vrouwen, kinderen, mindervaliden alsook Iraakse strijdkrachten. Tijdens de driejarige machtsperiode van IS in Irak deelden ze meermaals video’s waardoor de executie van onschuldige slachtoffers live te volgen was. 

Er zouden al meer dan 1.200 lichamen gevonden zijn.
AFP Er zouden al meer dan 1.200 lichamen gevonden zijn.

Kritisch forensisch materiaal

De lichamen zijn vooral die van slachtoffers die ten prooi vielen aan het meedogenloze geweld van IS. “Omdat ze zich niet schikten naar de verwerpelijke ideologie en hun bewind”, aldus  Hoog VN-Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet. “Dat wordt geclassificeerd als oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide”, waarvoor de daders berecht kunnen worden. Het rapport merkt op dat de sites kritisch forensisch materiaal leveren dat kan leiden tot identificatie van slachtoffers en daders kan berechten. Verder schetsen de massagraven de omvang van misdaden gepleegd door IS. 

IS controleerde tussen midden 2014 en het einde van 2017 grote delen van Irak. Na een door de VS gesteunde campagne die drie jaar duurde riep Bagdad in december de overwinning op de “jihadisten” uit. 

AFP4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • WILLY ZACHEL

  De mede daders of sympathisanten van deze barbaren worden hier in de Belgische gevangenissen gepamperd en in de watten gelegd Broers die bij gelegenheid eventjes banken overvielen lopen rustig rond met een enkelbandje wonen in sociale wonningen en ontvangen een uitkering.

 • dirk derouck

  In Europa doen ze in hun broek !!!

 • karel ongena

  Met dank aan onze 'wir schaffen das'-politiekers.

 • Anne Callebaut

  Dit staat ons ook nog te wachten in Europa.